nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.08.2018 Wetenschappers starten petitie tegen CRISPR-uitspraak

Op het Internationaal Congres van Plantenonderzoekers, in het Franse Montpellier, is een petitie gestart tegen een uitspraak van het Europees Hof voor Justitie. Dat had, tot onbegrip van zowat de hele wetenschap, verklaard dat een techniek om 'op natuurlijke manier' in DNA in te grijpen, crispr, toch onder de stringente wetgeving op een ruim dertig jaar oude techniek van genetische wijziging moest vallen. De petitie is al door ruim 2.500 onderzoekers getekend. “Nu gaat het snel, via twitter en mail”, meldt VIB-onderzoeker Geert De Jaeger.

De onderzoekers vragen aan de EU om haar regels voor ggo's op wetenschap te stoelen en om alle inspanningen voor voedselveiligheid en duurzame landbouw te steunen. “Wij uiten onze teleurstelling over de uitspraak van het Europese Hof van Justitie, waarin planten die zijn verkregen door nieuwe kweektechnieken - zoals crispr - als genetisch gemodificeerde organismen (ggo) worden ingedeeld”, zegt Benoit Lacombe, voorzitter van het organiserend comité van het Congres van Plantenonderzoekers en starter van de petitie. “Er is geen wetenschappelijke reden voor deze beslissing.”

De wetenschappers nemen vooral aanstoot aan de verklaring van het Europees Hof dat de risico's verbonden aan het gebruik van deze nieuwe mutagenesetechnieken vergelijkbaar kunnen zijn met die van ggo’s bekomen via transgenese – de oude technieken. “Allereerst zijn er geen bewezen risico's voor de gezondheid van mens of dier van conventionele transgene planten”, zegt Benoit Lacombe.

“Ten tweede, en misschien nog belangrijker, is er geen groter risico op onbedoelde gevolgen veroorzaakt door genome editing dan met oudere, minder precieze fokstrategieën. Chemische mutagenese en bestralingsmutagenese – beide toegestane technieken - induceren bijvoorbeeld honderden willekeurige, niet-gekarakteriseerde mutaties, waarvan elk kan leiden tot verhoogde productie van natuurlijk toxische stoffen door de plant.”

De EU schrijft in haar beslissing dat genoombewerking zal leiden tot modificaties ‘in een tempo dat niet in verhouding staat tot de resultaten die voortvloeien uit de toepassing van conventionele methoden voor mutagenese’. Die bewering is volgens de plantenwetenschappers verkeerd. “In feite induceert conventionele mutagenese genetische modificaties met een snelheid die vele malen hoger is dan die van genoombewerking”, reageert Benoit Lacombe. “Wij vragen daarom een dringende herziening van de uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Eén die gebaseerd is op wetenschappelijke expertise, kennis en feiten.”

De petitie kan u hier terugvinden.

Bron: Eigen verslaggeving / De Standaard

Volg VILT ook via