nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.11.2018 Weyts pleit voor verbod op verrijkte kooien

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (NV-A) wil dat een verbod op het houden van legkippen in verrijkte kooien wordt opgenomen in het volgende regeerakkoord. Dat heeft hij gezegd bij de voorstelling van zijn beleidsbrief in de commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement. Als dit voorstel er door komt, dan worden de dierenwelzijnsregels voor legkippen in Vlaanderen strenger dan in de rest van Europa. Leghennenhouders kunnen op die manier mogelijk oneerlijke concurrentie ondervinden van hun collega’s uit het buitenland.

In de beleidsbrief zelf staat niets vermeld over het voornemen van de minister. Wel wordt de voortrekkersrol van Vlaanderen binnen Europa onderstreept. “Samen met andere voorlopers (Duitsland, Nederland, Denemarken en Zweden) willen we nieuwe voorstellen uitwerken over dierenwelzijnsthema’s die onvoldoende aan bod komen in de Europese regelgeving of waar nood is aan verduidelijking of aanscherping”, zo staat letterlijk te lezen. Geen woord dus over een mogelijk verbod op verrijkte kooien, maar tijdens de voorstelling van de beleidsbrief liet Weyts wel duidelijk verstaan dat als het van hem afhangt, legkippen binnenkort niet meer in kooien mogen gehouden worden, ook niet in verrijkte kooien.

Dierenrechtenorganisatie GAIA is bijzonder tevreden met de verklaring van minister Weyts, maar vraagt wel spijkerharde garanties. “Indien een verbod werkelijk in het volgende regeerakkoord zou staan, moet het er ook daadwerkelijk komen. Met een dooie mus, stellen we ons niet tevreden”, verduidelijkt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Hij verwijst daarmee naar het verbod op chirurgische castratie vanaf 2018 dat in het huidige regeerakkoord staat, maar er niet zal komen omdat geen alternatief is gevonden dat ook voor de buitenlandse afzetmarkten acceptabel is.

Sinds 1 januari 2012 is de batterijkooi in de leghennenhouderij in de Europese Unie verboden. Wel toegestane huisvestingsmethoden voor kippen vandaag zijn verrijkte kooien, scharrelstallen en stallen met vrije uitloop. Er wordt ook niet meteen een wettelijk initiatief verwacht vanuit Europa om verrijkte kooien in de toekomst te gaan verbieden. Waar wel zo’n verbod is afgekondigd, is Wallonië. Daar is het verbod op verrijkte kooien opgenomen in de nieuwe Waalse dierenwelzijnswet. Dit betekent dat de leghennenhouders die vandaag hun kippen huisvesten in verrijkte kooien er uiterlijk tegen 2028 mee moeten ophouden of moeten overschakelen op een scharrel- of vrije uitloopsysteem.

Vlaanderen telt vandaag 198 leghennenbedrijven. Bij 51 onder hen worden de kippen nog gehouden in verrijkte kooien. In totaal gaat het om net geen 39 procent van alle leghennenstallen. Daarmee is dit houderijsysteem het tweede meest populaire na scharrelstallen (51%). Uit onderzoek blijkt dat aan alle systemen zowel voor- als nadelen verbonden zijn, zowel op vlak van dierenwelzijn, diergezondheid, arbeidsomstandigheden als op vlak van emissies.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via