nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.07.2019 Wolf Fencing Team gaat 600 km raster zetten

In het gebied waar wolven Naya, Gust en binnenkort hun nakomelingen actief zijn is om en bij de 600 kilometer raster nodig om kleinvee tegen hen te beschermen. Ruim 100 vrijwilligers hebben zich intussen al gemeld om die te helpen plaatsen. ‘Getrainde hekkenplaatsers die veehouders helpen bij de plaatsing van een omheining die tegen wolven bestand is’: dat is de jobomschrijving van het Wolf Fencing Team Belgium. Natuurpunt en WWF België namen het initiatief om in navolging van Nederland zo'n teams samen te stellen.

Dat het Wolf Fencing Team Belgium zo snel mogelijk uit de startblokken schiet, is volgens wolvenexperts noodzakelijk. “De laatste weken maken de wolven geen slachtoffers meer onder het kleinvee”, zegt Pepijn 't Hooft (WWF) in Het Belang van Limburg. “Ze hebben zich duidelijk teruggetrokken in hun wolvengebied. Gust passeert nog wel eens voorbij een cameraval, maar van Naya en de welpen zijn er al even geen beelden meer. In de nazomer en de herfst verwachten we wel meer slachtoffers, want dan gaan de welpen al mee op jacht. Door nog zo veel mogelijk hekken te plaatsen voor ouders en kroost samen beginnen te jagen, kunnen we extra schade beperken.”

De vrijwilligers hebben wel nog heel wat werk voor de boeg. Om alle weides te beveiligen, is eigenlijk liefst 600 kilometer aan hekwerk nodig. “De volle 600 kilometer is onrealistisch”, beseft Pepijn ‘t Hooft. “Maar elke veeweide die wél goed is beveiligd, maakt dat de wolven minder makkelijk zullen kiezen voor schapen en ander kleinvee.”

Om het huzarenstukje voor elkaar te krijgen kunnen de veehouders rekenen op een honderdtal wolvenliefhebbers die gratis en voor niks willen helpen. “Vaak is dat net het duwtje dat de landbouwers nodig hebben om stappen te ondernemen”, zegt Pepijn ‘t Hooft. “Want zo'n hek kost uiteraard wel wat.” De eerste omheining zal in het weekend van 20 en 21 juli op een terrein in Peer geplaatst worden. Later worden er dan schapen uitgezet. Een tweede opleidingsweekend staat eind augustus op het programma. De opleidingen gebeuren in samenwerking met Wolf Fencing Nederland en een bedrijf gespecialiseerd in afrasteringen.

“Wanneer een veehouder onze hulp vraagt, gaat de teamleider kijken wat er nodig is om dan het nodige advies te geven”, legt Pepijn ’t Hooft uit. “Als al het materiaal ter plaatse aanwezig is, zal het team helpen om alles op een correcte manier te installeren. Voor alle duidelijkheid: het is niet de bedoeling dat het team het materiaal betaalt. Dat is voor de rekening van de veehouder. Na de installatie krijgt de boer zijn investering wel voor 80 procent terugbetaald via het Agentschap Natuur en Bos.”

Meer info op wolffencing.be.

Bron: Het Belang van Limburg

Beeld: Welkomwolf.be

Volg VILT ook via