nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.05.2019 Wolf uit de Italiaanse Alpen liep helemaal tot hier

In de buurt van Neufchâteau in de provincie Luxemburg is enkele weken geleden een wolf gespot. Het gaat om de vierde wolf die in korte tijd op Belgisch grondgebied gespot wordt. Wolven Naya en August houden zich op in Noord-Limburg en rond de jaarwisseling was er in de verse sneeuw op de Hoge Venen een wolvenspoor te zien. WWF België en Réseau Loup, een Franstalig netwerk van experts opgericht door de Waalse regering, geven ruchtbaarheid aan de nieuwe wolf die Italiaans bloed heeft.

De wolf werd gezien in Ebly, een gehucht in de gemeente Léglise, in de nacht van 30 april op 1 mei. Er is zelfs een foto genomen van het dier. Uit DNA-onderzoek van de uitwerpselen is gebleken dat het om een nieuwe ondersoort gaat die nog niet bij ons gezien is. "Het gaat om een soort die afkomstig is uit de Italiaans-Alpijnse regio", zegt Koen Stuyck van WWF. "De vorige wolven die in Vlaanderen en Wallonië opdoken, waren afkomstig uit Polen en Duitsland."

Het dier heeft volgens WWF zo'n 800 kilometer afgelegd vanuit de Alpen tot op Belgische bodem. "We hadden eerder voorspeld dat die twee ondersoorten elkaar zouden treffen op Belgische bodem. Dat die twee elkaar hier tegenkomen, is goed nieuws voor de biodiversiteit. En het is een teken dat ze genoeg plaats hebben om zich te bewegen en te overleven."

Welkomwolf.be zet in de verf hoe bijzonder dat is: "Vorig jaar waren we het laatste land in Europa dat wolven op bezoek kreeg. Vandaag zijn we het land waar de oostelijke en de zuidelijke populatie elkaar ontmoeten, nadat ze eeuwen gescheiden hebben geleefd als gevolg van de bijna-uitroeiing door de mens. België is nu dus officieel het wolvenkruispunt van Europa." Of de wolf zich een tijdje gaat ophouden in Wallonië dan wel gaat doortrekken, kunnen de experten niet met zekerheid zeggen.

Bron: Belga / RTL INFO

Beeld: Ghiette Pascal i.o.v. La biodiversité en Wallonie

Volg VILT ook via