nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.09.2019 Worden Koloniën van Weldadigheid Unesco Werelderfgoed?

De Belgische en Nederlandse Koloniën van Weldadigheid willen met een aangepast dossier een nieuwe poging wagen om erkend te worden tot Unesco Werelderfgoed, meldt persagentschap Belga. Op advies van ICOMOS, de onafhankelijke organisatie die kandidaturen bestudeert voor Unesco, vragen nog maar vier van de zeven locaties een erkenning aan. In België valt Merksplas (voorlopig) af, in Nederland gaat het om Willemsoord en Ommerschans.
De Koloniën van Weldadigheid zijn voormalige landbouwkoloniën die dateren uit de 19de eeuw en waar armen, landlopers en wezen in een strak keurslijf leefden en werkten. Het ging om een soort sociaal experiment waarbij de deelnemers discipline zouden worden bijgebracht, structuur in hun leven kregen en van onderwijs konden genieten. In België waren er dergelijke kolonies in Wortel (Hoogstraten) en Merksplas. Na de Belgische onafhankelijkheid werden die twee sites nog tot 1993 gebruikt om landlopers op te vangen.
 
Het Werelderfgoedcomité volgde vorig jaar het advies van ICOMOS om de Koloniën voorlopig niet te erkennen, onder meer omdat niet alle sites "het gedachtegoed van grootschalige armoedebestrijding met behulp van landbouwkoloniën" zouden vertegenwoordigen. ICOMOS zou nu gedeeltelijk zijn bijgedraaid, maar blijft volgens de stuurgroep van de Unesco-kandidatuur kritisch over Willemsoord, Ommerschans en Merksplas. Die laatste zou op termijn wel nog kunnen aansluiten bij het dossier, wanneer de restauratie van het gevangeniscomplex daar is afgerond. Voorlopig blijven echter alleen Wortel en het Nederlandse Frederiksoord, Wilhelminaoord/Vierdeparten en Veenhuizen in de running.
 
“Het is natuurlijk jammer dat Merksplas-Kolonie niet weerhouden wordt in het ICOMOS-advies”, zegt Frank Wilrycx, burgemeester van Merksplas. “Er wordt immers hard gewerkt aan het behoud en de gaafheid van de kolonie en ook de bescherming van het domein door de Vlaamse overheid toont het waardevolle karakter van Merksplas kolonie aan. De uitstekende grensoverschrijdende samenwerking, de mogelijke erkenning van vier andere kolonies en de opening die ICOMOS laat voor een latere erkenning zijn voor de gemeente belangrijke elementen om onze steun toe te zeggen aan het herwerkte dossier.”
 
In januari 2020 zal volgens de stuurgroep een aangepast nominatiedossier worden ingediend, gebaseerd op het meest recente ICOMOS-rapport. Een definitief besluit van het Unesco-Werelderfgoedcomité wordt in de zomer van 2020 verwacht, op een conferentie in Fuzhou (China).

Bron: Belga

Volg VILT ook via