nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

01.08.2018 World Potato Congress geeft boeren in Andes extra boost

Het World Potato Congress verenigt om de drie jaar duizend onderzoekers en professionals uit de wereldwijde aardappelsector. Congresvoorzitter – en secretaris van Belgapom - Romain Cools programmeerde voor de editie van dit voorjaar een presentatie van de projecten die Trias samen met een aantal lokale boerenorganisaties uitvoert in het Andesgebergte, de bakermat van de aardappel. “De contacten die tijdens dit evenement gelegd werden met diverse partners, werpen vruchten af”, klinkt het.

De tiende editie van het driejaarlijkse World Potato Congress (WPC) werd dit jaar voor het eerst op Latijns-Amerikaanse bodem georganiseerd. Eind mei woonden meer dan 800 wetenschappers en vertegenwoordigers van de aardappelindustrie het congres bij en deelden interesses, innovaties en nuttige informatie voor de wereldwijde ontwikkeling en groei van de aardappel. De Belgische ngo Trias stelde er zijn projecten voor die het samen met een aantal lokale boerenorganisaties uitvoert in het Andesgebergte. “Intussen wordt duidelijk welke impact het evenement gehad heeft voor de aardappeltelers in het Andesgebergte”, laat Trias weten.

“We zijn tijdens het evenement interessante mensen tegen het lijf gelopen”, vertelt Lieve Van Elsen, regiodirecteur van Trias Andes. “Neem bijvoorbeeld de verkopers van zaden en meststoffen. Vroeger waren deze bedrijven niet geïnteresseerd in de kleine boeren van Conpapa of Coopagros. Maar tijdens het World Potato Congress hebben ze het potentieel van deze boerenorganisaties en hun leden ontdekt. Voor de boeren is dat interessant omdat de bedrijven ook technische assistentie verlenen.”

Ook de nationale overheden in de Andeslanden zijn wakker geschud. “In Peru was de overheid zodanig onder de indruk van de nieuwe vrieskamer bij de aardappeltelers van Coopagros dat ze prompt een generator ter beschikking stelde om de installatie van elektriciteit te voorzien”, laat Trias weten. Daardoor is de vrieskamer operationeel, maar er moet nog gesleuteld worden aan de kwaliteit van de gevriesdroogde aardappelen. Daarvoor zet Trias een samenwerking op poten met het ILVO, de Hogeschool Gent, de universiteit van Andahuaylas en het Internationaal Centrum voor de Aardappelen in Peru.

In Ecuador heeft landbouwminister Rúben Flores na het World Potato Congress ambitieuze plannen ontvouwd. “We kregen de kans om met de minister te praten”, zegt Van Elsen, die enthousiast is over de 500.000 dollar die Flores zopas vrijgemaakt heeft voor de aardappelsector in Ecuador. “De aardappelteelt in Ecuador zal een extra impuls krijgen met investeringen in bedrijfsvoorlichting, de kwaliteitsbewaking van het pootgoed en de bouw van nieuwe bewaarloodsen.”

De voorbij tien jaar heeft Trias gebouwd aan de Vlaamse coalitie die haar schouders zet onder de aardappelen in het Andesgebergte. In 2008 werd Belgapom aan boord gehaald in het kader van het Internationaal Jaar voor de Aardappel. Daarna zijn in verschillende stappen ook partners als Rotary, het VTI, het VLTI, het ILVO en de provincie West-Vlaanderen tot het samenwerkingsverband toegetreden. “Hoewel Peru en Ecuador tegenwoordig middeninkomenslanden zijn, hebben de miljoenen boerengezinnen in het Andesgebergte het nog altijd moeilijk om een levensstandaard op te bouwen die wij als 'normaal' beschouwen”, aldus Trias. Met hun projecten willen ze de boeren in de Andes ondersteunen.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Xpatnation

Volg VILT ook via