nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.07.2019 WTO bezorgd om landbouwsubsidies VS en India

De royale landbouwsubsidies van Amerikaans president Trump en de Indiase premier Modi roepen vragen op bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Tijdens de kwartaalvergadering van het WTO-landbouwcomité konden beide landen zich verwachten aan een uitgebreide vragenronde. De EU vroeg India om uit te leggen hoe premier Modi 25 biljoen roepies (317 miljard euro) zou uitgeven aan landbouw en plattelandsontwikkeling. “Hoe zal dit gebeuren, rekening houdend met de wereldmarktprijzen van producten en maatregelen om overtollige productie te voorkomen?”, luidde het. Maar ook het scenario van een no-deal Brexit doet zorgen rijzen.

De Amerikaanse president Donald Trump en de Indiase premier Narendra Modi maakten van het inkomen van hun landbouwers een prioriteit. Trump probeert de binnenlandse schade van de handelsoorlog met China te compenseren uit en Modi wordt geconfronteerd met een groeivertraging van de Indiase economie.

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft strikte regels over de omvang en de aard van subsidies en lidstaten houden nauwlettend toezicht op concurrenten die mogelijk vals spelen. Hun vragen (62 pagina's voor de kwartaalvergadering van het landbouwcomité) varieerden van verzoeken om verduidelijking tot regelrechte beschuldigingen van illegale hand-outs.

Beide landen kregen vragen over hun beleid. De Verenigde Staten en Australië vroegen om meer informatie over India's nieuwe ‘transport- en marketingassistentie voor de landbouw’. “Een exportsubsidie die zou moeten afgeschaft worden”, aldus Australië. Verder hadden Australië, Canada, China, de EU, India, Nieuw-Zeeland en Oekraïne vragen over het 'marktfacilitatiepakket' van 16 miljard dollar van Trump. Amerikaanse landbouwers worden voor een tweede keer uitbetaald, hoewel het programma als ‘eenmalig’ was beschreven. India bekritiseerde op zijn beurt de ‘Farm Bill’ van de Verenigde Staten.

Ook de Brexit gaf aanleiding tot bezorgdheden. Australische diplomaten maken zich zorgen over een plan om de Ierse rundveehouders te compenseren, mochten de prijzen dalen als gevolg van de Brexit. Het plan omvatt 50 miljoen euro aangeboden door de EU en mogelijk nog eens 50 miljoen euro van de Ierse regering. “Dit plan is nog niet goedgekeurd”, suste een vertegenwoordiger van de EU. “Ierland heeft tot 31 juli de tijd om uit te leggen hoe de maatregelen zullen uitgevoerd worden. Bovendien heeft de EU geen plannen om andere landbouwers te compenseren.”

Bron: Reuters

Volg VILT ook via