nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.09.2018 Zaak grondaankoop Huts nog maar eens uitgesteld

De zaak van de boeren die de verkoop betwisten van landbouwgrond van het Gentse OCMW aan Fernand Huts - de topman van Katoen Natie - wordt opnieuw uitgesteld, van 16 oktober naar 11 december. Dat heeft de rechtbank van eerste aanleg in Gent beslist. Ook het bedrijf van Huts dat de gronden kocht, werd gedagvaard in de zaak. Volgens de boeren verkocht het OCMW 450 hectare landbouwgrond te goedkoop aan een investeringsgroep van ondernemer Fernand Huts.

In 2016 kocht Fernand Huts via een Luxemburgse vennootschap 450 hectare Zeeuws-Vlaamse landbouwgrond van het Gentse OCMW voor een bedrag van 17,5 miljoen euro. Hoewel de gronden zijn geregistreerd als 72 afzonderlijke percelen, besloot het OCMW ze als één lot te verkopen. “Op die manier konden de boeren niet meedingen voor de goedkope landbouwgrond, want voor hen is dit een onbetaalbaar groot lot. De samenverkoop zette de deur open voor grote investeerders zoals Huts”, zegt hun advocaat Nic Reynaert.

Hij noemt dit ongeoorloofde staatssteun. “Huts betaalde immers een gemiddelde prijs van 39.000 euro per hectare, terwijl de prijs van landbouwgrond in Zeeuws-Vlaanderen kan oplopen tot 80.000 à 100.000 euro per hectare.” Volgens Reynaert genieten de gronden van een perfecte bereikbaarheid. "Ze zijn gelegen tussen de wereldhavens van Gent, Antwerpen en Rotterdam en verbonden via een modern wegennetwerk. Er is sprake van concurrentievervalsing. De KMO's en de goede huisvaders waren uitgesloten van de verkoop door het OCMW Gent aangezien zij niet over tientallen miljoenen euro beschikken." Het OCMW stelt dat aparte verkopen voor de 72 percelen te duur zouden geweest zijn.

De boeren vragen de ontbinding van de verkoop en ze worden gesteund door de burgerbeweging Constituante. "Met de verkoop van deze gronden financiert het OCMW Gent een rusthuis in Mariakerke. De absurde Europese begrotingsregels verplichten onze openbare besturen dergelijke investeringen in een jaar af te schrijven. Ik kom vrijwillig tussen in deze zaak om die Europese boekhoudregels in vraag te stellen", zegt Raf Verbeke van Constituante.

Volgens de eisers is er sprake van onterechte staatssteun van het OCMW aan Huts in deze zaak. "Als we 200.000 euro aan onrechtmatige staatssteun kunnen aantonen, moet de verkoop nietig worden verklaard", zegt advocaat Reynaert. "Daarvoor willen we de pachtcontracten van de gronden inkijken, maar het OCMW weigert die ter beschikking te stellen. We willen die documenten nu via de rechter bekomen."

De landbouwers wilden de zaak eerst nog voor de gemeenteraadsverkiezingen laten behandelen, maar er zal pas op 11 december gepleit worden.

Bron: Belga

Volg VILT ook via