nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.06.2018 Zeebaarzen krijgen zender mee

Sinds 2010 zit er steeds minder zeebaars in de zuidelijke Noordzee. Om daar iets aan te doen, start het Vlaams Instituut voor de Zee deze zomer met het volgen van zeebaars met zogenaamde combinatiezenders, een wereldwijde primeur. Bij zo’n 40 zeebaarzen wordt binnenkort een klein zendertje ingeplant. Op die manier kunnen de vissen overal gevolgd worden en meten ze data op in de zee.

Bij 40 zeebaarzen wordt binnenkort een klein zendertje ingeplant. Het gaat om een project binnen het kader LifeWatch van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) dat daarmee voor een wereldprimeur zorgt. De zenders, die in verbinding staan met zendstations, registreren niet alleen de aanwezigheid van de vis, maar meten ook de waterdiepte en -temperatuur. In 2018 zal het VLIZ bij 40 zeebaarzen onder verdoving een combinatiezender inplanten.

Het VLIZ vraagt ervaren zeebaarsvissers, commercieel of recreatief, om hulp bij het vangen en met zenders uitrusten van de vis. Vissers en strandjutters worden ook gevraagd gevonden zenders op te sturen. Deze zijn feloranje gekleurd en kunnen na sterfte van de vis aanspoelen op het strand.

De techniek zelf is niet nieuw. VLIZ werkt al sinds 2014 met een ontvangernetwerk met 170 stations. Sinds de opstart zijn al meer dan 800 dieren van 14 verschillende soorten van een zender voorzien en gevolgd.

Bron: De Standaard

Beeld: VLIZ

Volg VILT ook via