nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.08.2014 Zeeuwse mosselen zijn niet allemaal op en top Hollands

Zeeuwse mosselen zijn niet altijd even Hollands, constateert Het Laatste Nieuws. Om aan de grote vraag te voldoen, belanden ook Britse, Ierse en Deense mosselen na een korte onderdompeling in de Oosterschelde als ‘Zeeuws’ op het bord van de consument. De mosselbedrijven doen daar zelfs niet geheimzinnig over. Ze doen dan ook niets mis. Zeeuwse mosselen zijn namelijk geen erkend streekproduct of beschermde merknaam zoals parmaham en champagne dat wel zijn.

De mosselkweek in de Oosterschelde en Waddenzee, goed voor zo’n 40 miljoen kilo schelpdieren per jaar, dekt niet altijd de grote vraag. In Yerseke, het kloppende hart van de mosselindustrie, geeft men steeds makkelijker toe dat de stocks op peil worden gehouden met importmosselen. De website van mosselbedrijf Prins & Dingemanse vermeldt bijvoorbeeld dat er in Yerseke al jaren mosselen van andere dan Nederlandse origine verwerkt worden. Bij schaarste in Nederland komen de verse mosselen uit onder andere Denemarken en Ierland.

Wettelijk vormt dat geen bezwaar want Zeeuwse mosselen zijn geen erkend streekproduct of beschermde merknaam. Voor mosselen is de enige voorwaarde dat ze moeten worden opgevist in het officiële vangstgebied FAO 027. Want alleen daar mogen Nederlandse, maar ook Belgische vissers hun gang gaan. Al omvat dat gebied wel het hele noordoosten van de Atlantische Oceaan, dus ook Britse, Ierse en Deense wateren. Andere grote bedrijven als Delta Mossel en Triton vullen hun voorraad aan met mosselen uit Groot-Brittannië.

De ‘buitenlandse’ mosselen komen niet meteen op het bord van de consument terecht. Ze worden eerst een tijdje in de Oosterschelde ondergedompeld. Al ligt de duur van die 'douche' evenmin wettelijk vast. In de praktijk kan dat gaan van enkele uurtjes tot enkele weken, afhankelijk van de bestellingen. "Maar dat verwateren gebeurt altijd. Want net dat maakt deze mosselen tot Zeeuwse", benadrukt men bij Prins & Dingemanse en het Mosselkantoor. "Doordat de mosselen met Oosterscheldewater worden gespoeld en ontzand, krijgen ze immers de zilte en wat romige smaak die zo eigen is aan Zeeuwse mosselen", zegt Christine Fijnaut van het Mosselkantoor.

Prins & Dingemanse legt op zijn website nog uit dat wanneer de Nederlandse vissers niet uitvaren er uitgekeken wordt naar een passend alternatief uit bijvoorbeeld Canada en Noorwegen. Zo kan het bedrijf twaalf maanden per jaar mosselen aanbieden maar buiten het normale seizoen zijn dat dan geen ‘Zeeuwse mosselen’.

Bron: Het Laatste Nieuws / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via