nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.08.2018 Zelfs Franse wijnboeren hopen op wat regen

De wijnproductie in Frankrijk kan momenteel profiteren van het uitzonderlijk droge en warme weer, al moet het wel nog eens regenen voor de oogst. Zoniet dreigt de opbrengst toch wat tegen te vallen, waarschuwt de Franse minister van Landbouw. Wijndruiven houden van de zon, in tegenstelling tot veel andere landbouwproducten die zwaar te lijden hebben onder de aanhoudende droogte en hitte.

Volgens de Franse minister van Landbouw Stéphane Travert moet het ook voor de wijnboeren een keer gaan regenen. Zoniet zal de opbrengst lager liggen. De minister verwacht nochtans een beter dan gemiddelde oogst voor de Franse wijnen. Hij wijst erop dat dankzij de regen in het voorjaar de wijngaarden het nu nog goed doen. "Maar als de hittegolf nog drie weken zou aanhouden, dan hebben we problemen met te sterke concentraties, te snelle rijping en onevenwicht in de druiven", klinkt het.

De wijngaarden in Bordeaux hadden bovendien al schade opgelopen door hagelbuien in mei en schimmelvorming in juni, als gevolg van het natte voorjaar. Vorig jaar lag de wijnoogst in Frankrijk nog op een historisch laag niveau, als gevolg van vriestemperaturen in het voorjaar. De kwaliteit was wel behoorlijk.

In Frankrijk is de droogteschade in landbouwgewassen het grootst in het oosten van het land. Al bij al hebben de granen weinig geleden onder de droogte. Voor de 2,8 miljoen hectare maïs die er groeit, heeft de droogte wel een impact gehad op de kolfzetting en korrelvulling. Net zoals in Vlaanderen zijn er maïspercelen waar de planten geen kolven dragen. De grasgroei blijft eveneens achter zodat veehouders hun wintervoorraad nu al moeten aanspreken. Bovendien produceren koeien minder melk en vlees omdat ook zij het ongemakkelijk warm hebben op hete dagen.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via