nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.05.2019 Zes bekende Vlamingen worden boer(in) voor één dag

“Je moet het maar doen, elke dag om vijf uur opstaan en van zes tot acht koeien melken.” Dat welgemeende schouderklopje gaf VRT-journalist Ruben Van Gucht aan melkveehouders Annick en Erwin. Op uitnodiging van Boerenbond kwam hij een dagje meewerken op hun boerderij. Zijn indrukken zijn op video vastgelegd en worden nu gedeeld via #Boerentrots. Ook andere bekende Vlamingen lieten hun kennismaking met de boerenstiel filmen. Zangeres Els Pynoo eet zelf amper vlees, maar had er geen moeite mee om op de strozolder van een vleesveebedrijf te kruipen. “Als er dieren gekweekt worden, dan zie ik het graag op een respectvolle manier gebeuren.” Nog vier andere BV's trokken een overall aan en genoten van het werk met planten en dieren.

In Jobswitch ervaren zes bekende Vlamingen wat het betekent om boer voor één dag te zijn. VRT-journalist Ruben Van Gucht, zangeres Els Pynoo en zanger/acteur Stan Van Samang bijten de spits af. Hun ontdekkingstocht werd op video vastgelegd en is nu te zien via #Boerentrots. Regisseur van dienst is Boerenbond dat met een Dag van de Landbouw al jaren investeert in het dichten van de kloof tussen voedselproducent en -consument. Met de beweging #Boerentrots wil Boerenbond een nog groter publiek bereiken. Niet iedereen maakt op de derde zondag van september een uitstap naar een boerderij in de buurt, maar we eten wel allemaal graag lekker, vers en gevarieerd. Door het manifest #Boerentrots te tekenen, kan elke Vlaming aan de producenten van de voedingsingrediënten op zijn bord een welgemeende dankjewel zeggen.

Bij de lancering van de campagne vertelden elf topchefs dat passie voor het product hen verbindt met boeren en tuinders. Nu is het aan BV’s om zich boerentrots te tonen. Binnenkort kan je zien hoe Thuis-actrice Marleen Merckx, chef-kok Sofie Dumont en klankman Pascal Braekman het ervan afbrengen als ze respectievelijk tomaten, witloof en appels mogen telen. De exploten van VRT-journalist Ruben Van Gucht staan reeds online. Hij kwam vroeg uit de veren want in het Limburgse Gutshoven start Annick al om zes uur met het melken van de koeien. De geboorte van een stierkalfje dat zijn naam kreeg, zal hem ongetwijfeld het langst bijblijven.

Ook zangeres Els Pynoo werd rundveehouder voor één dag. Zij trok naar de boerderij van Wouter Saelens, waar vleesvee gecombineerd wordt met akkerbouw en hoeveverkoop van het vlees. “We willen iets verdienen, maar tegelijk de dieren op een gezonde en gelukkige manier grootbrengen”, vertelt boer Wouter terwijl hij samen met Els de runderen vers stro geeft. Als hoeveverkoper van rundvlees moet je naast boer ook een goede beenhouwer zijn want Wouter versnijdt de runderkarkassen zelf. Het vlees verkoopt hij vers in de eigen hoevewinkel en diepgevroren in een automaat. De sterkte van zijn bedrijfsvoering is het sluiten van kringlopen. Alle mest wordt bijvoorbeeld benut op eigen akkers.

Stan Van Samang ontdekte hoe azalea’s geteeld worden. De acteur en zanger zijn werkdag startte met het stekken van een nieuwe azalea. Een werkje dat wat handigheid en geduld vraagt zodat Stan zijn oog al snel valt op een grote machine. Op het bedrijf van Kristof Van Laere en zijn echtgenote is het kweekproces in de mate van het mogelijke geautomatiseerd. “Techniek is mijn tweede passie”, aldus Kristof. Ondanks alle controle- en bedieningssystemen kan er nog altijd iets mislopen in de serres. Daarom is de teler graag in de buurt en gaat het gezin niet langdurig op reis. “Ik vind dat wel mooi, zo voor iets leven”, zegt Stan. Hij is dan ook behoorlijk onder de indruk van 150.000 azalea’s die onder één glazen dak aan het groeien zijn.

Bekijk de beelden via #Boerentrots.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: #Boerentrots

Volg VILT ook via