nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.07.2018 Ziekte van Newcastle duikt nu ook op in pluimveesector

Na de haarden bij hobbyhouders en een pluimveehandelaar met verkoop aan particulieren, is er voor het eerst ook een besmetting met de ziekte van Newcastle vastgesteld op een professioneel pluimveebedrijf. In een opfokbedrijf met leghennen in het Oost-Vlaamse Zulte waren er klinische tekens en sterfte van meer dan tien procent. “De dieren waren gevaccineerd maar dat is dus onvoldoende gebleken om de doorbraak van de ziekte te voorkomen”, klinkt het.

De pseudovogelpest heeft de oversteek gemaakt van de hobbyhouders naar de professionele pluimveesector. In een opfokbedrijf met leghennen in Zulte is de ziekte van Newcastle uitgebroken. Het gaat om een klassiek, commercieel bedrijf zonder buitenloop. Hoe het virus is binnengekomen, is nog niet duidelijk en wordt verder onderzocht. De hennen vertoonden klinische tekens van de ziekte en meer dan tien procent van de dieren is al aan het virus overleden. Rond het bedrijf zijn dezelfde maatregelen van kracht als rond het bedrijf van de eerder getroffen pluimveehandelaar in Haaltert.

Het Federaal Voedselagentschap roept nogmaals op tot een correcte en secure vaccinatie van pluimvee en tot het strikt naleven van de bioveiligheidsmaatregelen op alle bedrijven. “Het is duidelijk dat de problemen nog niet van de baan zijn en dat er absoluut vermeden moet worden om het virus verder te verspreiden”, klinkt het.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via