nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.06.2018 Ziekte van Newcastle duikt op bij sierkippen

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) heeft de ziekte van Newcastle - de pseudovogelpest - vastgesteld bij sierkippen van hobbyhouders in de gemeenten Kessel (provincie Antwerpen), Verviers (provincie Luik) en Zinnik (provincie Henegouwen). “Er is geen enkel gevaar voor de volksgezondheid”, benadrukt het FAVV. “Ook de consumptie van eieren, vlees van pluimvee en afgeleide producten houdt geen enkel risico in.” Voor de mens is de ziekte ongevaarlijk, maar kippen en ander pluimvee kunnen wel sterven aan de zeer besmettelijke ziekte.

De ziekte van Newcastle is een zeer besmettelijke virusziekte, waar vrijwel alle wilde en tamme vogels gevoelig voor zijn. De ziekte wordt veroorzaakt door het ND-virus, waarvan verschillende stammen bestaan. Afhankelijk van de virusstam en de getroffen vogelsoort zijn de ziekteverschijnselen – ademhalingsproblemen, stoornissen van het spijsverteringsstelsel, verminderde eetlust, sufheid en verminderde leg - meer of minder ernstig. Bij besmetting met een erg agressieve stam, treden daarnaast ook zenuwsymptomen en een massale sterfte op.

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) heeft de ziekte vastgesteld bij sierkippen in de gemeenten Kessel, Verviers en Zinnik. Daar worden alle vereiste maatregelen genomen om de ziekte te bestrijden: rond de besmetting werd een beschermingsgebied van 500 meter afgebakend. In deze zone is er een verbod op verzamelingen en is de vaccinatie van alle pluimvee en duiven verplicht. De maatregelen blijven gedurende 21 dagen gelden.

In Kessel-Statie kregen ongeveer 1.100 gezinnen een brief van de gemeente Nijlen in de bus met de melding dat er in een perimeter van 500 meter een haard van de ziekte van Newcastle was aangetroffen bij een hobbyhouder van sierkippen. De mensen die de brief in de bus kregen, werd gevraagd om zo snel mogelijk hun pluimvee te laten vaccineren.

“De persoon had nieuwe kippen gekocht, maar die waren ziek geworden en de dierenarts stelde vast dat ze de ziekte van Newcastle hadden waarop hij het Voedselagentschap verwittigde”, legt Chris Daems van de milieudienst van de gemeente Nijlen uit. “Het is wel erg belangrijk dat de dieren zo snel mogelijk gevaccineerd worden, zodat de ziekte niet overslaat naar de omliggende gemeenten.” Omdat Chris Daems beseft dat niet iedereen de vaccinatierichtlijn strikt gaat opvolgen, wil het gemeentebestuur tussenkomen in de kosten van de behandeling. “Wij gaan op zoek naar een dierenarts die het pluimvee wil inenten op kosten van de gemeente.”

Bron: Belga / Het Nieuwsblad

Volg VILT ook via