nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.06.2018 Ziekte van Newcastle nu ook in Erpe-Mere en Zoutleeuw

In het Oost-Vlaamse Erpe-Mere en het Vlaams-Brabantse Zoutleeuw is de ziekte van Newcastle – de pseudovogelpest - vastgesteld bij sierpluimvee van hobbyhouders, meldt het Federaal Voedselagentschap (FAVV). Eind april dook de ziekte op bij sierkippen van een hobbyhouder in Herstal, en sindsdien werden er nog negen andere gevallen bij hobbyhouders ontdekt.

De ziekte van Newcastle is een zeer besmettelijke virusziekte, waar vrijwel alle wilde en tamme vogels gevoelig voor zijn. Vaccinatie is verplicht voor alle pluimveebedrijven met meer dan 100 stuks pluimvee. De ziekte wordt veroorzaakt door het ND-virus, waarvan er verschillende stammen bestaan. Afhankelijk van de virusstam en de getroffen vogelsoort zijn de ziekteverschijnselen – ademhalingsproblemen, stoornissen van het spijsverteringsstelsel, verminderde eetlust, sufheid en verminderde leg - meer of minder ernstig. Bij besmetting met een erg agressieve stam, treden daarnaast ook zenuwsymptomen en een massale sterfte op.

Voor de tien vastgestelde gevallen werden verschillende maatregelen genomen, waaronder het afbakenen van een beschermingsgebied van 500 meter rond de haard. In zo’n gebied is er een verbod op verzamelingen en is de vaccinatie van alle pluimvee en duiven verplicht. De maatregelen blijven gedurende 21 dagen gelden. Het FAVV stelde een kaart op met de huidige beschermingsgebieden.

De mens is niet gevoelig aan de ziekte. De consumptie van vlees of eieren van pluimvee houdt dan ook geen enkel risico in, stelt het Voedselagentschap.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via