Zien we de nutri-score in heel Europa opduiken?

Drie Europese landen hebben de nutri-score officieel ingevoerd als het beste hulpmiddel voor evenwichtigere voeding. Via vijf kleuren en evenveel letters weten consumenten in hoeverre een product past in een evenwichtig voedingspatroon. Een product met een groene A is een verantwoorde keuze, een product met een rode E wordt best met mate genuttigd. De Europese Commissie zoekt nu uit of er een pan-Europese regelgeving kan komen.
8 januari 2019  – Laatste update 14 september 2020 14:48

Drie Europese landen hebben de nutri-score officieel ingevoerd als het beste hulpmiddel voor evenwichtigere voeding. Via vijf kleuren en evenveel letters weten consumenten in hoeverre een product past in een evenwichtig voedingspatroon. Een product met een groene A is een verantwoorde keuze, een product met een rode E wordt best met mate genuttigd. De Europese Commissie zoekt nu uit of er een pan-Europese regelgeving kan komen.

De Fransen, die het nutri-scorelabel ontwikkeld hebben, willen het graag in heel Europa ingevoerd zien. België heeft het label al in een officiële regelgeving gegoten. Spanje heeft aangekondigd hetzelfde te doen. Nederland overweegt zo'n stap, maar heeft die nog niet gezet. De Franse regering denkt dat het nutri-score-label een goede kans maakt om ook in andere landen ingevoerd te worden, vooral nu de Europese Commissie zelf bezig is met een rapport over de wenselijkheid van een geharmoniseerd label.

“Een Europees systeem zou uiteraard het beste zijn”, zegt Simon November van Test-Aankoop. Die organisatie heeft in ons land met succes gepleit voor de invoering van de nutri-score. Maar November stelt vast dat de grote voedingsbedrijven geen voorstander zijn van de algemene invoering ervan. “Ze proberen hun gewicht in de schaal te leggen bij de besprekingen over de Europese harmonisatie. Bedrijven die vooral voeding maken die slecht scoort, zouden wel eens omzet kunnen verliezen.”

Maar er zijn meerdere kandidaat-systemen in omloop. Frankrijk heeft de nutri-score, maar ook Groot-Brittannië heeft al sinds 2013 een eigen systeem met kleurencodes, het zogenaamde traffic light system. Dit label is vrij algemeen aanvaard, ook door de Britse voedingsindustrie. Een groot deel van de verpakkingen in de Britse supermarkten vermeldt deze scores. Ook in Scandinavië bestaat een label, het 'groene sleutelgat', dat uitsluitend weggelegd is voor producten met de beste voedingskwaliteit.

En ook binnen de voedingsindustrie zelf circuleren verschillende systemen. Coca-Cola, Mars, Mondelez, PepsiCo, Unilever en Nestlé hebben vorig jaar een eigen systeem uitgedokterd, dat erg op het Britse label lijkt. Het verschil is dat de score gebaseerd is op de portiegrootte en niet op een basishoeveelheid van 100 gram. Maar dit label is voorlopig in de koelkast geplaatst, nadat het stevige kritiek had gekregen van de internationale ngo FoodWatch. Die wees erop dat zelfs Nutella-choco, dat grotendeels uit suiker en vet bestaat, geen rood waarschuwingsteken zou krijgen. Mars en Nestlé hebben zich intussen al teruggetrokken uit het consortium.

Een gezamenlijke Europese aanpak lijkt dus niet eenvoudig te worden. Enerzijds erkent iedereen dat één systeem voor de hele Unie het beste zou zijn, anderzijds willen landen graag hun eigen accenten leggen. Lang niet alle lidstaten zijn ervan overtuigd dat een eenvoudig kleurenlabel de beste optie is. Ze vrezen dat de consumptie van sommige regionale specialiteiten erdoor ontmoedigd kan worden. Zo hebben enkele zuidelijke lidstaten in het verleden het Britse systeem aangeklaagd, omdat het in hun ogen mediterrane diëten zou benadelen. Een bijkomende factor is dat lidstaten geen enkel label verplicht mogen opleggen, omdat dit in strijd is met de eengemaakte markt.

En dan is er nog de kwestie van de Brexit, al lijkt die wel in het voordeel te spelen van de nutri-score. Het Britse verkeerslichten-label maakt daardoor nauwelijks nog kans om ook door andere landen te worden aanvaard. En nu ook de voedingslobby zijn alternatieve label niet langer promoot, lijken de kaarten goed te liggen voor de nutri-score. “Ik denk inderdaad dat het wel kans maakt”, zegt Sjoerd Van de Wouw van FoodWatch Nederland. “Het voldoet aan alle elementen die voedingsdeskundigen belangrijk vinden.”

Bron: De Standaard

Beeld: Maggie De Block

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek