nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.05.2018 Zo stel je als insectenkweker een novel food-dossier op

Het International Platform of Insects for Food and Feed (IPIFF), een Europese koepelorganisatie die de groeiende insectensector vertegenwoordigt, heeft een brochure met tips gepubliceerd die insectenkwekers moet helpen bij het opstellen van een novel food-dossier. Zo’n dossier moet ingediend worden door de producent en/of verwerker om een Europese toelating te krijgen voor het op de markt brengen van insecten voor humane consumptie. 

Sinds begin dit jaar zijn er nieuwe Europese regels voor het op de markt brengen van zogenaamde novel foods, ofwel voedingsproducten die voor 1997 niet of nauwelijks werden geconsumeerd in de EU. Dankzij de hervorming van de novel food-wetgeving is er ook voor onder meer de insectensector een duidelijk wettelijk kader. Om toelating te krijgen moet je als producent en/of verwerker van insecten een omvangrijk dossier indienen, onderbouwd door wetenschappelijke analyses die onder meer de voedselveiligheid waterdicht kunnen garanderen.

Omdat zo’n dossier een hele boterham is heeft IPIFF, de Europese koepel van de insectenindustrie, tips gepubliceerd die de indiener moeten helpen. Het gaat onder meer om een overzicht van de verschillende administratieve stappen die moeten doorlopen worden, een juridisch overzicht van wat de novel food-wetgeving juist inhoudt, een overzicht van welke wetenschappelijke data worden verwacht en een lijst met wetenschappelijke studies die openbaar zijn en van pas kunnen komen bij het opstellen van het dossier.

IPIFF is ervan overtuigd dat de nieuwe novel food-wetgeving een belangrijke stap is naar een brede introductie van insecten als voeding in Europa. Sinds 1 januari zijn ook al verschillende dossiers ingediend. “IPIFF is alvast bereid om zijn expertise zo veel mogelijk ter beschikking te stellen van bedrijven die op zoek zijn naar advies bij het opmaken van een aanvraagdossier”, aldus Lars Henrick Lau-Heckman van IPIFF.  

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Inagro

Volg VILT ook via