nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.03.2020 Zoek en vind (h)eerlijk voedsel dichtbij huis

Op een veilige manier vers voedsel kopen, zonder wachtrijen in de supermarkt of verre verplaatsingen? Dat kan. “De maatregelen tegen het coronavirus zijn een mooie gelegenheid om de korte keten te ontdekken”, klinkt het bij de provincie Antwerpen. Ook in de rest van Vlaanderen slaan lokale ondernemers de handen in elkaar om hun streekgenoten van lekker vers voedsel te voorzien.

Verspreid over heel Vlaanderen bieden land- en tuinbouwers een deel van hun producten rechtstreeks aan de consument aan in een hoevewinkel, met een voedselautomaat, via groenteabonnementen, … De extra maatregelen die de overheid oplegt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn een prima gelegenheid om dat aanbod te ontdekken of verder te verkennen.

“De korte keten biedt immers heel wat extra voordelen”, stellen ze bij de provincie Antwerpen. “Je vermijdt verre verplaatsingen en contacten met meerdere personen, je kan vooraf contact opnemen zodat je bestelling klaarstaat wanneer je arriveert - sommige producenten leveren zelfs aan huis, je kan een frisse neus halen en je steunt de lokale economie.”

Dit komt bovenop de klassieke argumenten die voor de korte keten pleiten zoals het rechtstreekse contact met de producent, de versheid en de makkelijke traceerbaarheid van de producten én de positieve bijdrage aan de klimaatdoelstelling - onder meer door het aantal voedselkilometers te beperken. Op zoek naar een korteketenverkooppunt bij jou in de buurt? Neem een kijkje op www.rechtvanbijdeboer.be, www.boerenenburen.be, www.voedselteams.be of www.lekkersmetstreken.be.

Op het platform vandeboer.be, waar producenten uit de regio Mol zich hebben verenigd, krijgen ze alvast veel meer bestellingen te verwerken dan normaal. “Normaal gezien hebben we wekelijks tussen de dertig en veertig bestellingen, op drukke momenten vijftig. Maar deze week kregen we maar liefst 210 bestellingen binnen, dus vier keer zoveel”, klinkt het. “We doen ons uiterste best om alle bestellingen klaar te maken voor levering. Het wordt in ieder geval nog een stevige uitdaging. Uiteraard hopen we dat wanneer de coronacrisis achter de rug is, de klanten die ons hebben leren kennen ook meer de keuze voor de korte keten maken.”

Ook in de Vlaamse Ardennen slaan verschillende ondernemers de handen in elkaar om gezonde en veilige voeding te maken voor streekgenoten. Daar werkten Paul-Henri Cuvelier van restaurant Paul de Pierre, Katrien Dobbelaere en Nelis Schiettecatte van bioboerderij in omschakeling De Zaailing, het slachthuis van Steven Vander Stichelen en het landbouwbedrijf van Xavier Martens en Caren Devenyns een veilig, gezond en toegankelijk traiteurconcept uit. "Om samen deze epidemie te kunnen bestrijden, is het cruciaal om een goede weerstand op te bouwen", vertelt chef Paul-Henri. "Dat kan enkel als je gezond eet. Daarom werken we samen met lokale producenten die aan biologisch verantwoorde landbouw doen."

En nog een mooi voorbeeld van solidariteit: het verhaal van bloemenkwekerij Du Bois. Nu de veilingen gesloten zijn, kunnen duizenden narcissen gewoon verwelken. Sinds kort staat er naast hun vaste bloemenautomaat, een geïmproviseerd onbemand rek met narcissen. “De narcissenverkoop via ons kraampje is buiten alle verwachtingen”, geeft bloemenkweker Johan Du Bois toe. “De eerste kar die we woensdag vulden, was tegen de avond leeg. Ook via onze vaste bloemenautomaat werden enkele ruikers verkocht.”

Omdat Johan en zijn vrouw niet bij de bloemen staan, wordt via een brievenbus gewerkt waarin de klanten hun geld kunnen deponeren. Net zoals vroeger. “Het systeem verloopt bijzonder correct”, stelt Johan vast. “De mensen die bloemen meenemen, zijn eerlijk.”

Belangrijk: omdat de officiële maatregelen snel kunnen veranderen, raadpleeg je best even de officiële website van de overheid voor een laatste stand van zaken wat betreft het coronavirus COVID-19: https://www.info-coronavirus.be/nl/.

Bron: Eigen verslaggeving / Het Nieuwsblad / HLN

Volg VILT ook via