nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.09.2018 Zondag gooien land- en tuinbouwbedrijven de deuren open

Zondag houden 44 land- en tuinbouwbedrijven opendeur. De regie van Dag van de Landbouw is in handen van Boerenbond en Landelijke Gilden. Op een melkgeitenbedrijf in Loenhout geeft Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker het startsein. Door een grote diversiteit onder de deelnemers is er voor elk wat wils: melkvee, vleesvee, akkerbouw, groenteteelt, graszodenteelt, boomkwekerij, wijndruiventeelt, zorgboerderij, enz. Onder de deelnemers zijn ook drie onderzoekscentra: ILVO, de Hooibeekhoeve en het Proefcentrum voor Sierteelt. Met een Open Velddag knopen CSA-boerderijen aan bij het succes van Dag van de Landbouw.

Op zondag 16 september organiseren Boerenbond en Landelijke Gilden voor de 36ste keer Dag van de Landbouw. 44 bedrijfsleiders en hun gezin nodigen je uit om een bezoek te brengen aan hun land- of tuinbouwbedrijf. Zo kom je meer te weten over hun verse producten en de manier waarop die geproduceerd worden. De organisatoren is het vooral te doen om het versterken van de band tussen boeren en burgers. Verwacht wordt dat opnieuw tienduizenden mensen erop uittrekken om kennis te maken met de moderne land- en tuinbouw.

De Vlaamse land- en tuinbouw is verrassend divers, wat ook mag blijken uit de grote verscheidenheid onder de deelnemers. Met het thema ‘Het begint bij ons’ brengen Boerenbond en Landelijke Gilden iedereen weer wat dichter bij de bron van voedsel, maar wordt ook getoond hoe bloemen en planten geselecteerd, vermeerderd en geteeld worden. Sommige deelnemende bedrijven liggen op fietsafstand van elkaar, ideaal om meerdere bedrijven op een dag te bezoeken. Op veel bedrijven is er rand- en kinderanimatie.

Zondag nemen ook drie onderzoekscentra deel: Vlaams landbouwonderzoeksinstituut ILVO, de Hooibeekhoeve en het Proefcentrum voor de Sierteelt (PCS). PCS in Destelbergen bouwde dit jaar een hightech proefserre van 4.770 m² om de Vlaamse siertelers en groenvoorzieners nog beter te kunnen ondersteunen. Belangrijke onderzoeksthema’s zijn gewasbescherming, energie, water, bemesting, teelttechniek, assortiment en innovatie.

De Hooibeekhoeve in Geel is een proefbedrijf voor melkvee en voedergewassen. Zondag kan voor het eerst kennis gemaakt worden met het streekverhaal dat de Hooibeekhoeve vanaf 2019 wil vertellen aan bezoekers. Publiekstrekker is het Lekkers met Streken terras. ILVO opent voor Dag van de Landbouw twee van zijn sites, in Melle en Merelbeke, en neemt je mee in de wereld van sensoren en tractoren, proefstallen en proefvelden, klimaatvriendelijke melk, dierenwelzijn, enz.

Dag van de Landbouw wordt officieel geopend op het bedrijf van Raf Van Hasselt en Karen Ceursters in Loenhout, vlakbij de Nederlandse grens. Vlaams landbouwminister Joke Schauvliege en Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker maken er hun opwachting. “Op Dag van de Landbouw brengen we een positief en realistisch verhaal van de boerenstiel in Vlaanderen. Elk deelnemend bedrijf is die dag marketeer en woordvoerder, niet alleen van zijn eigen bedrijf en eigen producten, maar van de hele sector”, zegt De Becker. “Op de affiches staan geen afbeeldingen van stallen, loodsen of serres, maar wel de gezinsfoto, soms aangevuld met een viervoeter, en dat midden in hun dagelijkse werkomgeving. Dàt is onze sector.”

De Becker vindt het positief dat het CSA-netwerk op dezelfde dag voor het eerst een openvelddag organiseert. Zelf bezoekt ze die dag, in aanwezigheid van minister Koen Geens, CSA-oogsttuin ‘de Plukheyde’ in Kampenhout, waar Koen Tierens (die siertelers zullen kennen van hun beroepsorganisatie AVBS, nvdr.) twee jaar geleden begon met de teelt van groenten, kruiden en kleinfruit.

Bij CSA of 'Community Supported Agriculture' draait het om een win-winsituatie voor boer en consument. De consument betaalt aan het begin van het jaar een oogstaandeel en krijgt in ruil een jaar lang lekkere, verse en gezonde producten. Meestal betekent CSA zelf oogsten, maar sommige CSA-boeren zetten een pakket klaar. Deze CSA-formule met afhalen bestaat voor groenten, maar ook al met zuivel, vlees en bloem gemalen van lokaal geteelde granen. Vorig jaar waren meer dan 7.500 mensen aangesloten bij een 40-tal CSA-boerderijen in Vlaanderen en Brussel. Nog een tiental projecten staan in de steigers. De meeste CSA-boerderijen vind je rond de steden Antwerpen, Leuven en Gent.

Naar aanleiding van Dag van de Landbouw maakte Mediaplanet een landbouwbijlage voor de krant De Standaard. Daarin vestigt de voorzitter van Boerenbond de aandacht op de inspanningen die landbouwers doen voor het klimaat, mét resultaat. De CO2-uitstoot van de melkveehouderij is de voorbije jaren met een kwart gedaald! Veilingenkoepel LAVA geeft uitleg bij de kwaliteitslabels die gehanteerd worden voor groenten en fruit. Groenteverwerker Ardo loopt in de kijker met het afvalwater dat via een ondergronds leidingnetwerk ingezet wordt voor irrigatie van de velden rond de fabriek in Ardooie. En experten geven uitleg bij 'smart digital farming'.

Meer info: Dag van de Landbouw & Open Velddag

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via