nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

15.09.2019 Zonovergoten editie van Dag van de Landbouw

Dag van de Landbouw kreeg afgelopen zondag het weer dat het verdient: een stralend zonnetje dat duizenden Vlamingen uitnodigde om een kijkje te gaan nemen bij de deelnemende bedrijven. Naar goede traditie waren dat 40 landbouwbedrijven, en nieuw dit jaar was de participatie vanuit de voedingsindustrie, meer bepaald van Milcobel en Inex. Door de goed verzorgde dieren, de grote landbouwmachines en de overal aanwezige kinderanimatie hebben de Vlaamse boerderijen indruk gemaakt op gezinnen met kinderen. Dag van de Landbouw is er om zelf te beleven, en niet zozeer om naderhand over te lezen. Aan de hand van een kort verslagje en enkele sfeerfoto’s weten de thuisblijvers wat ze gemist hebben.

Met veel #Boerentrots hebben op 15 september veertig landbouwbedrijven en twee voedingsbedrijven hun deuren opengezet voor het grote publiek. Boerenbond en Landelijke Gilden organiseren Dag van de Landbouw opdat iedereen kan kennismaken met de diversiteit van onze lokale voedselproductie. Groene Kring, de organisatie van jonge landbouwers, mag gerust mee vermeld worden als organisator want de boerenerven kleurden lichtgroen dankzij de vele vrijwilligers van Groene Kring die – in een opvallende outfit – een handje toestaken. Op de rug van hun t-shirts staat de slogan ‘Boeren om van te leven & om van te houden’, wat een prachtige samenvatting is van waar Dag van de Landbouw om draait. Het is enerzijds tonen wat de sector doet, en anderzijds om een blijk van erkenning vragen bij de consument die op zijn bord de vruchten krijgt van al dat werk.

“Vlaamse land- en tuinbouwers produceren voedsel en sierplanten in één van de meest verstedelijkte gebieden van Europa. En hoewel ze boeren op een beperkte ruimte, brengen ze producten van een bijzonder hoge kwaliteit voort”, stelt Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond. Zij toonde zich bijzonder trots – #Boerentrots – op de deelnemende bedrijven, en nodigde alle bezoekers uit om zich aan te sluiten bij de beweging. Wie tijdens het bezoek aan een boerderij de gelegenheid niet benutte, kan het manifest nog altijd tekenen via de website www.boerentrots.be.

De Becker opende Dag van de Landbouw op de boerderij van de familie Lowet-Strauven, “die zich volop hebben ingezet voor de campagne #Boerentrots”. De Boerenbondvoorzitter kent het bedrijf goed want eerder dit jaar was koningin Mathilde daar te gast. Een uitvergrote foto van dat bezoek prijkt als herinnering op de muur van de koeienstal. Sonja De Becker deed daar nog een Boerentrots-bord als aandenken bovenop. Bedrijfsleiders Erwin en Annick kregen dit jaar ook sportjournalist Ruben Van Gucht over de vloer. Hij kwam een dagje meewerken en sloot zich prompt aan bij #Boerentrots.

Bedrijfsleiders Erwin en Annick zijn gezichten van de campagne. “Dat moet je aan mij geen twee keer vragen want ik ben een boerin in hart en nieren, de vierde generatie al”, aldus Annick. “We runnen ons bedrijf op een duurzame manier want we willen dat het nog vele generaties kan worden voortgezet. Het is in ons eigenbelang dat we goed omgaan met onze dieren, de bodem en het klimaat.” Samen met haar man en dochter verzet ze bergen werk op het gemengd bedrijf met melkvee, vleesvee, akkerbouw en aardbeien. De aardbeien worden net als aardappelen verkocht op de boerderij.

Net als de andere deelnemende bedrijven werd deze boerderij in Heers (Limburg) overrompeld door bezoekers. Onder hen bevonden zich ook Vlaams minister van Landbouw Koen Van den Heuvel, Limburgs gedeputeerde van Landbouw Inge Moors en CD&V-voorzitter Wouter Beke die er graag bij was in zijn provincie. “Landbouw is een belangrijke economische sector”, aldus Beke, “want 12 procent van onze export is te danken aan landbouw.” Maar landbouw is volgens hem ook zoveel meer: “We kunnen als het moet wel een week zonder gsm of auto, maar we kunnen geen week zonder aardappel, tomaat of melk.”

Wouter Beke is zich ervan bewust dat het inkomen van onze voedselproducenten onder druk staat. “Daarom hebben we met deze regering op vraag van Boerenbond gezorgd voor de uitvoering van de carry-back-regeling, waardoor verliezen fiscaal over een langere periode dan één jaar gespreid kunnen worden. Dat is een belangrijke maatregel als reactie op alle veranderingen waarmee landbouwers geconfronteerd worden.” Besluiten deed hij met de woorden: “Alle Vlamingen, en zeker de Limburgers, dragen landbouw diep in hun hart. Dat merken we onder meer aan de massale opkomst tijdens Dag van de Landbouw, en aan het groeiend succes van de korte keten.”

Leuke sfeerbeelden kan je bekijken via de fotorubriek van VILT.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via