Zorgwekkend aantal AVP-besmettingen in Oost-Europa

Niet alleen het coronavirus, maar ook de Afrikaanse varkenspest (AVP) is vandaag nog steeds aanwezig in Europa. Uit cijfers van het Europese meldingssysteem voor dierziekten (ADNS) blijkt dat het aantal besmettingen sinds begin 2020 in stijgende lijn is. Vooral Oost-Europese landen, zoals Roemenië, Bulgarije, Hongarije en Polen, zijn getroffen.
29 april 2020  – Laatste update 14 september 2020 14:54

In 2019 werden in totaal 6.407 besmettingen gedetecteerd in Europa. In de eerste drie maanden van 2020 staat de teller al op 4.476, of bijna 70 procent van het totale aantal besmettingen van vorig jaar. 

In Roemenië, Hongarije, Bulgarije en Slowakije werden uitbraken van AVP vastgesteld bij wilde zwijnen. Op sommige plaatsen ligt het aantal uitbraken tijdens de eerste drie maanden van 2020 nu al hoger dan in heel 2019. Servië, dat in 2019 nog gespaard bleef, meldde ondertussen al 40 besmettingshaarden. 

Het AVP-virus breidt zich ook uit van wilde zwijnen naar landbouwdieren. Griekenland bijvoorbeeld meldde in februari een uitbraak op een varkensbedrijf in Serres. Ook in Polen is de situatie verslechterd, zowel voor wilde als gehouden varkens. Daar staat de teller voor wilde zwijnen sinds begin dit jaar op 1.976 besmettingen, terwijl er in heel 2019 2.468 gevallen geconstateerd werden. De besmettingshaarden schuiven ook op naar het westen en kwamen eind 2019 al tot op enkele kilometers van de Duitse grens. Bij Poolse varkenshouders zijn er ondertussen 2 uitbraken geregistreerd in het gebied in het westen. 

Er is ook goed nieuws. Zo is de situatie in Estland aan de betere hand. Sinds 2018 zijn er geen gevallen meer vastgesteld op varkensbedrijven. Ook de toestand bij de wilde zwijnen lijkt verbeterd. Tot nu toe meldde het land slechts 20 uitbraken. 

0

6407 besmettingen in 2019

0

4476 besmettingen eerste kwartaal 2020

Situatie in België 

België is nog steeds vrij van AVP bij gehouden varkens en in gevangenschap gehouden everzwijnen. De meest recente “verse” besmetting onder wilde zwijnen in België dateert ondertussen al van half augustus 2019. Nadien zijn er nog 5 besmette kadavers ontdekt van dieren die ten minste 3 maanden voordien gestorven waren. De meest recente cijfers, die op 27 april zijn vrijgegeven, leren dat er momenteel 5101 exemplaren onderzocht werden. Daarvan waren 833 evers besmet.  

In Wallonië versoepelde de overheid ondertussen de regels rond de toegang tot de bossen in het zuiden van de provincie Luxemburg. Die waren anderhalf jaar dicht nadat AVP was vastgesteld. Vanaf 15 mei worden de bossen in eerste instantie terug opengesteld voor buurtbewoners. Vanwege het coronavirus is toerisme immers nog niet toegestaan. 

Meer info over AVP vind je in de brochure van FAVV.

Bron: Boerenbusiness / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek