nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.11.2018 Zwitsers verwerpen subsidies voor gehoornde koeien

De Zwitsers hebben in een referendum de oproep van een hippieboer weggestemd voor subsidies voor gehoornde koeien. Armin Capaul, in zijn land intussen een bekende ster, voerde afgelopen maanden een campagne voor het behoud van de gehoornde koe. Driekwart van de koeien en geiten worden in Zwitserland namelijk onthoornd uit voorzorg en om verwondingen in te kleine stallen te voorkomen. “Een aanval op de waardigheid van de dieren”, zo vond Capaul negen jaar geleden. Hij ging in de tegenaanval.

Na jarenlang tevergeefs lobbyen verzamelde Armin Capaul uiteindelijk meer dan 100.000 handtekeningen om een nationale stemming af te dwingen. Zijn doel: een einde maken aan de praktijken die volgens hem zorgen voor dierenleed en de koeien - toch een Zwitsers nationaal symbool - hun waardigheid ontnemen. De regering kantte zich tegen de subsidies. De door Capaul gevraagde 190 Zwitserse frank per gehoornd dier zou de staatskas 30 miljoen Zwitserse frank kosten, berekende ze. De landbouwers zelf reageerden eerder verdeeld en de Zwitserse boerenbond weigerde zelf een standpunt in te nemen ten aanzien van haar 52.000 leden.

54,7 procent van de kiezers stemde echter 'nee', de Zwitserse grondwet zal dus geen subsidies toekennen voor vee met hoorns. "Door nee te zeggen, hebben de burgers hun vertrouwen in het landbouwbeleid van vandaag uitgesproken", reageerde de Zwitserse minister van Economie Johann Schneider-Ammann nadat de definitieve resultaten binnen waren. De minister wees er echter op dat het resultaat geen afwijzing was van hoorndragende koeien en geiten, en hij prees Capaul voor het lanceren van een populaire discussie over de kwestie. Armin Capaul zelf zegt dat zijn 'Hornkuh' belangengroep nu zijn volgende zet overweegt. "Ik ben niet verdrietig. Ik heb gedaan wat ik kon en ik denk dat de discussie zal worden voortgezet", vertelde de boer op de Zwitserse openbare televisie. "We hebben meer dan een miljoen ja-stemmen, dat is iets!"

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via