nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.10.2016 Südzucker investeert in toekomst Tiense suikerfabriek

De jongste investering van de Tiense Suikerraffinaderij verandert de skyline van Tienen. De zogenaamde ‘Sugar Hub’, een gebouw van meer dan 60 meter hoog, dient zowel voor het industrieel verpakken en verdelen van suiker als voor het maken van klantgerichte specialiteiten zoals parelsuiker. Een investering in de toekomst, zo heet het. Zelfs eerste minister Charles Michel is het niet ontgaan dat de Duitse moedergroep Südzucker in 20 jaar tijd al één miljard euro investeerde in de Belgische activiteiten. Toch waren er niet alleen blije gezichten op de officiële inhuldiging. Bij de ingang van de suikerfabriek hadden suikerbietentelers post gevat, misnoegd als ze zijn over het contractvoorstel voor het post-quotumtijdperk.

Met 6,4 miljard euro en 16.500 medewerkers is het Duitse Südzucker een economische speler van formaat. Premier Charles Michel en burgemeester van Tienen Katrien Partyka zijn dan ook in hun nopjes met het vertrouwen dat de groep stelt in de activiteiten in ons land. Een investering van meer dan 20 miljoen euro in een ‘Sugar Hub’ voor de Tiense Suikerraffinaderij kan immers tellen als teken van vertrouwen. De bouw startte in februari 2015 en werd uiteindelijk 60 meter hoog. Die hoogte is nodig om het transport van de suiker doorheen de installatie te vergemakkelijken. Wat je kan laten doen door de zwaartekracht is immers goedkoper én duurzamer dan intern transport dat energie vreet.

De Sugar Hub is modulair ontworpen in drie verschillende hoogtes rondom de installaties. In het hoogste deel vind je vijf grote maturatiesilo’s van elk 750 ton – een huzarenstuk om die mastodonten zo hoog in het gebouw te plaatsen – en verder ook zeefinstallaties, fractiesilo’s en weegsilo’s om met een mobiel telescopisch laadsysteem de vrachtwagens te laden. Dat vergroot de productiecapaciteit voor suiker in bulk. Voortaan kunnen er in de Tiense vestiging tot 50 vrachtwagens per dag op de meest hygiënische manier geladen worden. In het tussengedeelte werden de nieuwe installaties voor parelsuiker ondergebracht. Het laagste deel herbergt een opslagzone voor industriële verpakkingen met additionele laadkaaien.

De combinatie van deze drie modules moet van de Tiense een nog performantere suikerfabriek maken. Zo zal ze haar mannetje kunnen staan op een concurrentiële suikermarkt en binnen de groep Südzucker, die jaarlijks 550.000 tot 650.000 ton suiker produceert. Thomas Hubbuch, CEO van Tiense Suikerraffinaderij, noemt de Tiense Suikerraffinaderij een fabriek voor de suikerspecialiteiten, voor nieuwe producten en nieuwe verpakkingen. De Sugar Hub werd volledig omsloten met een geluidsisolerende wandbeplating, om zo mogelijke overlast naar de omgeving uit te sluiten. Dit past in een brede visie op duurzaamheid want, zo zegt Südzucker-baas Heer Wolfgang, “duurzaamheid zit in onze bedrijfscultuur en het gaat om meer dan alleen energiebesparing”.

Van de jaarlijkse omzet van Südzucker wordt een aanzienlijk deel opnieuw geïnvesteerd, ook in de activiteiten in ons land. Thomas Hubbuch heeft het over een drieluik: “In 20 jaar tijd is er om en bij het miljard euro door Südzucker geïnvesteerd in België, ongeveer een derde in de suikeractiviteiten, een derde in Beneo (o.a. cichoreifabriek Orafti en rijstzetmeelproducent Remy) en een derde in de productie van bio-ethanol (BioWanze). Als meest recente voorbeeld van de investeringsbereidheid in ons land maakt de Sugar Hub veel politieke goodwill los. Niemand minder dan eerste minister Charles Michel woonde de plechtige inhuldiging bij. Hij zag de eerste zakken suiker, 20 kilo verpakkingen bestemd voor afnemers uit de voedingsindustrie, van de verpakkingslijn rollen. Als teken van vertrouwen in de Tiense Suikerraffinaderij plaatste hij zijn handtekening op één van de zakken. En hij voegde eraan toe dat de keuze om te investeren een keuze voor de toekomst is.

Als ‘krachten’ voor een succesvolle toekomst van de Tiense Suikerraffinaderij vermeldt het persbericht de performante suikerfabrieken in Tienen en Wanze, de medewerkers, de innovatieve producten en … het duurzaam partnerschap met landbouwers. In België telen ongeveer 5.000 landbouwers bieten voor de suikerfabrieken in Tienen en Wanze. Belgische akkerbouwers hebben de suikerbietenteelt erg goed in de vingers zodat hun vakbekwaamheid al meermaals bewierookt werd vanuit Tienen. Op de website van de suikerfabriek wordt bijvoorbeeld gewag gemaakt van een ‘succeshuwelijk dat al decennia standhoudt’ tussen de Tiense Suikerraffinaderij en de Belgische suikerbiet.

Over de relatie van de suikerfabriek met akkerbouwers die bieten telen is de jongste tijd nochtans veel te doen. Voorafgaand aan de officiële inhuldiging protesteerde een delegatie bietentelers tegen het volgens hen slechte contractvoorstel. Zij hopen nog altijd op een doorbraak in de onderhandelingen want hun ultieme wapen – een jaar geen of minder bieten telen – zetten de telers liever niet in. Over de toekomst van de Tiense Suikerraffinaderij wordt immers in het Duitse Mannheim beslist, en de bietentelers weten sinds de suikerhervorming in 2006 dat eens een suikerfabriek de boeken dicht doet ze niet meer terugkomt.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via