nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.01.2020 4 mln euro voor projecten die waterschaarste aanpakken

Vlaanderen gaat vier miljoen euro investeren in innovatieve projecten die waterschaarste in periodes van droogte kunnen inperken. “Het gaat in totaal om acht projecten, verspreid over heel Vlaanderen, die andere kunnen inspireren om ook na te denken over watergebruik”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. De Vlaamse Milieumaatschappij zal de projecten begeleiden.

Na de uitzonderlijk droge zomers van de voorbije jaren besliste de Vlaamse regering om subsidies te verstrekken aan initiatieven die aantonen dat ze door innovatief en duurzaam watergebruik beter gewapend zullen zijn in nieuwe periodes van droogte. “Inspanningen van bedrijven zijn nodig om onze regio beter te wapenen tegen langdurige periodes van droogte. Daarom beslisten we acht projecten van bedrijven te subsidiëren die inzetten op hergebruik van water en het aanleggen van een strategische watervoorraad”, aldus de minister.

Het gaat onder meer om een project van tapijtenfabrikant Balta. Dat bedrijf besliste haar verfactiviteiten in Oudenaarde stop te zetten. De voormalige waterzuiveringsinstallaties op de site zullen nu omgevormd worden tot een bufferbekken voor regenwater. Dat zorgt ervoor dat bijna 10.0000 kubieke meter water ter beschikking zal gesteld worden van de omliggende landbouwbedrijven.

In Limburg wil men klassieke drainagesystemen gaan omzetten naar peilgestuurde drainage. Dat moet de waterconversering bevorderen en verdroging van het landbouwgebied in Limburg tegengaan. In Duffel willen glastuinbouwbedrijven dan weer overschakelen naar slim regenwaterbeheer en in Langemark-Poelkapelle wil men inzetten op irrigatiesystemen. Daarnaast zijn er nog projecten in Ninove, Olen, Edegem en Keiberg-Vossem.

“Dankzij de subsidie kunnen de initiatiefnemers op een laagdrempelige manier experimenteren met vernieuwende manieren van werken en technologieën. Deze initiatieven leiden niet alleen tot concrete oplossingen op het terrein, maar zorgen ook voor nieuwe inzichten en inspiratie voor anderen”, motiveert omgevingsminister Zuhal Demir.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via