Aantal brandhaarden Amazone breekt nieuwe records

Volgens INPE, het Braziliaans instituut voor ruimteonderzoek, is het aantal bosbranden in het Amazonewoud opnieuw gestegen tijdens de laatste maanden. Greenpeace Brazilië vreest dat de situatie even erg of zelfs nog erger zal worden in vergelijking met vorig jaar.
14 augustus 2020  – Laatste update 14 september 2020 14:56
Volgens INPE, het Braziliaans instituut voor ruimteonderzoek, is het aantal bosbranden in het Amazonewoud opnieuw gestegen tijdens de laatste maanden. Greenpeace Brazilië vreest dat de situatie even erg of zelfs nog erger zal worden in vergelijking met vorig jaar.
In vergelijking met juni 2019 is het aantal brandhaarden in het Amazonegebied in juni 2020 met 20 procent gestegen. Toen telde INPE er 2.248, het hoogste aantal in maar liefst 13 jaar. Ook in juli ligt het aantal 28 procent hoger ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Vorige zomer lokte de situatie nog een internationale crisis uit. In 2019 werden het hoogst aantal bosbranden geteld sinds 2010, met een piek in augustus van 30.901 haarden.
 
Ook in de eerste dagen van augustus 2020 lijkt er geen beterschap te komen. Volgens INPE zijn er al 5.860 brandhaarden, wat 7 procent hoger ligt in vergelijking met vorig jaar. “Alle factoren zijn aanwezig om te maken dat bosbranden even erg of erger worden dan vorig jaar”, vertelt Rômulo Batista van Greenpeace Brazilië aan De Standaard. “De ontbossing, die in de laatste twaalf maanden met 34 procent ­gestegen is, en La Niña, een ­natuurverschijnsel dat leidt tot ­periodes van droogte in Zuid-Amerika, liggen aan de ­oorzaak van de branden.”
 
De coronacrisis strooit bovendien nog extra roet in het eten. Door de crisis worden minder controleurs op pad gestuurd om brandstichtingen aan banden te leggen. De aandacht van de overheid wordt bovendien volledig opgeëist door de bestrijding van de coronacrisis.
 
President Jair Bolsonaro kwam begin 2019 aan de macht in Brazilië en staat bekend als een klimaatscepticus. Hij krijgt regelmatig kritiek omdat hij weinig doet voor de bescherming van het Amazonewoud, ook wel de groene long van onze planeet genoemd. Veel branden worden aangestoken om plaats te maken voor landbouw en andere activiteiten. En hoewel dat illegaal is, lijkt het bestraffen ervan geen prioriteit te zijn voor hem. Erger nog, hij decimeerde het aantal milieuorganisaties, verlaagde de boetes voor illegale brandstichting en benoemde een Milieuminister die niet erg hoog oploopt met het milieu.
 
De druk op de president om de bosbranden aan banden te leggen stijgt met de dag. Als teken van goodwill stuurde Bolsonaro het leger naar het Amazonewoud om toe te zien op de illegale houtkap en stelde hij een tijdelijk verbod in tegen het aansteken van bosbranden. Maar in de praktijk lijken die maatregelen een slag in het water. “Het is pure overheidspropaganda die totaal niet effectief is”, aldus Batista. Volgens hem is het leger niet in staat om die problemen op te lossen. Daarnaast helpt brandstichting illegaal maken de stop van de ontbossing geen meter vooruit. “90 procent van de ontbossing gebeurt illegaal. Het gaat over mensen die de wet niet volgen, waarom zouden ze dat nu ineens wel doen?”

Vaak wordt met beschuldigende vinger naar de veeteelt gewezen omdat de ontboste grond wordt ingezet voor onder meer de teelt van soja. In ons land doet de veevoedersector extra inspanningen om ervoor te zorgen dat het enerzijds minder afhankelijk wordt van overzeese soja en anderzijds hanteert de Belgian Feed Association (BFA), de federatie van de Belgische veevoedersector, al jarenlang een strenge kwaliteitsstandaard. Daarin staat onder meer dat de soja niet afkomstig mag zijn van recent ontboste gebieden. Een onafhankelijke controle-instantie moet garanderen dat de voorwaarden in de standaard worden nagekomen.

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek