nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.09.2019 Cartoon vraagt wandelaars om hond uit weide te houden

Zwerfvuil en hondendrollen in de weide, dat moeten zo ongeveer de twee grootste ergernissen zijn van boeren aan het adres van burgers. Dat het niet deugt om blikjes en ander afval weg te werpen, hoort iedereen te weten. Behalve schadelijk voor het milieu kan dat ook levensgevaarlijk zijn voor koeien want de blikjes worden mee gemaaid en gehakseld met het gras. Welk gevaar er uitgaat van een hondendrol is wellicht minder geweten. Daarom startte Boerenbond dit voorjaar een preventiecampagne rond neospora, de parasiet die via de uitwerpselen van honden een bedreiging is voor drachtige koeien. De schepen van Dierenwelzijn in Mechelen zet zijn schouders onder de campagne, schrijft Het Laatste Nieuws.

“Ik verlies elk jaar drie à vier dieren doordat mensen hun honden in weides loslaten en de koeien de uitwerpselen binnenkrijgen”, getuigt rundveehouder Ludo Slachmuylders uit de Mechelse deelgemeente Hombeek in Het Laatste Nieuws. Ook als er geen koeien in de weide staan, houden wandelaars hun hond beter aan de leiband want neospora kan ook overgedragen worden via gemaaid weidegras. Het probleem wordt onder de aandacht gebracht met borden met daarop een korte cartoon en de tekst: ‘Hou jij voor mij je hond aan de lijn? Dat vinden mijn koeien fijn.’ Boerenbond verdeelt ze, net als de pancartes in de strijd tegen zwerfvuil.

Onderzoek door Dierengezondheidszorg Vlaanderen wees uit dat ongeveer 16 procent van de aborterende koeien positief test op neospora-antistoffen. De kalfjes komen dood of misvormd op de wereld. “Het is een weinig bekende problematiek. Vandaar dat we hier extra de aandacht op vestigen”, zegt Koen Anciaux, schepen van Dierenwelzijn in Mechelen. In de gemeenten rond het Parkbos in Gent ging deze sensibiliseringscampagne eerder dit jaar van start. Boerenbond liet 2.000 neospora-borden maken voor verspreiding onder zijn leden, en laat weten dat er inmiddels al meer dan 1.500 zijn bijbesteld.

Bron: Het Laatste Nieuws / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via