nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.05.2020 Eerste Nederlands slachthuis moet dicht door corona

In Nederland moet een eerste slachthuis de deuren sluiten als gevolg van het coronavirus. Het gaat om slachthuis Van Rooi Meat uit Helmond dat tot 2 juni moet dicht blijven. Een week geleden dreigde de Nederlandse minister van Volksgezondheid met zo’n sluiting als de slachthuizen er niet in zouden slagen om de corona-uitbraken bij hun personeel onder controle te krijgen. Ook in Duitsland en Frankrijk was er sprake van opvallende hoge besmettingscijfers bij het slachthuispersoneel.

De afgelopen week werden 130 van de circa 1.700 personeelsleden van Slachthuis Van Rooi Meat getest. Donderdagavond werd bekend dat 21 van hen besmet zijn, meldt de Veiligheidsregio. Eerder deze week testten drie andere mensen binnen het bedrijf al positief. "Deze testresultaten geven aan dat het risico bestaat dat het bedrijf een brandhaard van de verspreiding van virus is of op korte termijn kan worden", stelt de Nederlandse Veiligheidsregio in een verklaring over de beslissing.

De besmette personeelsleden zijn intussen op de hoogte gebracht. Zij en hun huisgenoten moeten twee weken in quarantaine, aldus de Veiligheidsregio. Een hotel in de buurt is daarvoor klaargemaakt.

Nederland is niet het enige land met tal van coronabesmettingen bij het slachthuispersoneel. Ook in Duitsland en Frankrijk kwamen gevallen aan het licht en werden personeelsleden in quarantaine geplaatst. Hoewel er in beide landen nog geen slachthuizen werden gesloten, deed de kwestie in Duitsland de discussie over de arbeidsomstandigheden in slachthuizen oplaaien.

In ons land is er vooralsnog geen sprake van een besmettingsgolf in slachthuizen. Volgens FEBEV, de federatie van het Belgisch Vlees, ligt het absenteïsme er op dit moment niet hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Enerzijds had FEBEV al heel snel na de uitbraak van het coronavirus een draaiboek klaar voor zijn leden om de nodige maatregelen te implementeren in de bedrijven om besmettingen te voorkomen.

Anderzijds zijn de arbeidsomstandigheden in België niet helemaal vergelijkbaar met die in het buitenland. Al in 2012 sloot de vleessector een protocol af met de federale overheid om sociale fraude en mistoestanden in de sector tegen te gaan. Onaangekondigde controles op arbeidsomstandigheden en huisvesting vormen daar een onderdeel van. Ook blijven bedrijfsleiders van slachthuizen hoofdelijk aansprakelijk voor al hun personeel, ook al werkt dat in onderaanneming of via detachering. Door dit protocol zijn de arbeidsomstandigheden niet echt te vergelijken met onze buurlanden.  

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via