nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.02.2020 Europese top loopt af zonder akkoord meerjarenbegroting

De Belgische premier Sophie Wilmès heeft vrijdagavond na afloop van de Europese top enkel kunnen vaststellen dat de dynamiek ontbrak om een doorbraak over de Europese meerjarenbegroting te forceren. "Ik denk dat er nog meer informele contacten nodig zijn", meent Wilmès. Maar "de gemeenschappelijke boodschap is dat iedereen een compromis wil vinden".
Europees Raadsvoorzitter Charles Michel had de onderhandelingen donderdagmiddag aangevat met een compromisvoorstel dat de uitgaven van de Europese Unie voor de periode van 2021 tot 2027 plafonneert op 1.094 miljard euro (1,074 procent van het Europese bruto nationaal inkomen (bni)). Vrijdag circuleerde vervolgens een technisch document van de Europese Commissie met 10 miljard euro besparingen en een aantal aanpassingen.
 
Daar stonden volgens de Nederlandse premier Mark Rutte "interessante zaken" in. Nederland zou de korting op zijn bijdrage vrijwaren en bovendien drie jaar lang 25 procent van de geïnde douanerechten behouden, terwijl België en de andere lidstaten slechts 15 procent zouden behouden. "Dat is geen dynamiek waarin België zich automatisch zou inschrijven", zo merkte Wilmès op. Ze wou niet gezegd hebben dat ons land om die reden een compromis in de weg zou staan. "Het is steeds het algemene kader dat telt", stipte de premier aan. "Elk voorstel heeft zijn kwaliteiten en gebreken".
 
Wilmès wees erop dat alle lidstaten na het vertrek van de grote Britse nettobetaler meer geld in de Europese pot moeten steken indien ze de budgetten voor cohesiebeleid en landbouw op peil willen houden én nieuwe uitdagingen als migratie, digitalisering en klimaatverandering willen financieren. Net als Zweden, Denemarken en Oostenrijk houdt Nederland echter hardnekkig vast aan het idee dat de Europese Unie na brexit de tering naar de nering moet zetten.
 
België en Luxemburg zitten niet op de Nederlandse golflengte. "Mijn idee over het Europese project wijkt af van dat van de Nederlandse premier. Ik zie de EU als een kans, niet als een rekening", laakte de Luxemburgse premier Xavier Bettel. Wilmès hield zich iets meer op de vlakte: "als je vanaf het begin een heel harde positie inneemt, dan maak je het nog moeilijker dan het nu al is", stelde de premier vast.
 
Wilmès wou het uitblijven van een akkoord niet al te zeer dramatiseren. "Het is de gewoonte dat men de eerste keer niet tot een compromis komt." Er breekt een periode van nieuwe informele contacten aan en dan is het aan Michel om te beslissen op welke basis de gesprekken onder de regeringsleiders hervat kunnen worden. "Het is oplosbaar", meent Rutte. Het technisch document van de Commissie bestaat volgens hem echter niet meer. "Dat stuk is door 17 lidstaten van tafel geveegd", zo verwees hij naar de landen uit het zuiden en oosten van de EU die een groter Europees budget verdedigen.
 

Bron: Belga

Volg VILT ook via