Fruittelers kampen opnieuw met schade door zonnebrand

De hittegolf heeft lelijk huisgehouden in de boomgaarden van fruittelers. Het fruit verbrandt door de felle zonnestralen met als resultaat dat de appelen en peren niet meer verkocht kunnen worden. Op dit moment wordt geschat dat 20 tot 30 procent van de oogst beschadigd is.
10 augustus 2020  – Laatste update 14 september 2020 14:56
De hittegolf heeft lelijk huisgehouden in de boomgaarden van fruittelers. Het fruit verbrandt door de felle zonnestralen met als resultaat dat de appelen en peren niet meer verkocht kunnen worden. Op dit moment wordt geschat dat 20 tot 30 procent van de oogst beschadigd is.
"Fruittelers zijn nu eenmaal overgeleverd aan de weergoden en wij kunnen doorgaans tegen een stootje, maar deze hitte is voor het tweede jaar op rij ongezien”, vertelt fruitboer Raf Goffin aan Het Laatste Nieuws. “Normaal levert een typisch Belgische zomer, met afwisselend wat regen en zon, prachtig fruit op. Alleen, het felle zonlicht van de laatste dagen verbrandt het fruit en daardoor krijgt het bruine plekken en wordt het overkoopbaar. Momenteel schat ik ons verlies op zo'n 20 procent. Uiteraard moet we nog afwachten tot na de hittegolf om een definitieve balans op te maken."
 
Plantages die naar het westen gericht zijn, zijn het ergst getroffen. Het Proefcentrum Fruitteelt in Kerkom, bij Sint-Truiden, houdt de situatie nauwlettend in het oog. Eind juli registreerde het proefcentrum al 55 graden aan de bomen. “De vooruitzichten zijn niet goed”, vertelt directeur Jef Vercammen in Het Belang van Limburg. “Er is een tekort aan vocht en grondwater, de dauw zou 's morgens voor wat afkoeling kunnen zorgen, maar ook dat is er niet bij. Het enige wat de fruitboeren kunnen doen, is even het gras tussen de bomen niet maaien en wachten tot na de hittegolf om de exacte schade op te meten.”
 
Kan er dan niets tegen gedaan worden? “Weinig”, weet Piet Porrey, fruitteler uit Sint-Truiden. “Overkappingen met hagelnetten hebben weinig zin en zijn bovendien peperduur (de kostprijs ligt rond de 25.000 euro per hectare, nvdr.). Ze zullen het fruit een beetje beschermen, maar de zonnestralen vallen letterlijk door de mazen van de netten. Dus ja, het is bang afwachten wat de hittegolf verder zal aanrichten. Het is een natuurfenomeen dat we slechts de laatste twee jaar kennen. De aarde warmt op hè. Wie er nu nog aan twijfelt dat ons klimaat verandert..."
 
Witte klei
 
In Nederland experimenteert landbouwer Roy Hermans met witte klei, die een beschermend laagje vormt rond de appelen. Dat doet hij op een deel van zijn plantage dat buiten het bereik staat van de sproeier met bluswater om de temperatuur onder controle te houden. “Het heeft niet zo’n goed effect als de regen, maar het weerkaatst wel de zon”, vertelt hij aan de Nederlandse nieuwswebsite L1mburg Centraal. Ondanks zijn inspanningen kijkt hij ook aan tegen een verlies van ongeveer 10 procent door de zonnebrand.
 
Oogstseizoen
 
De pluk van de conference peren start normaal op 20 augustus. “Maar met deze temperaturen zal het rijpen sneller gaan”, zegt teler Theo Billen. “Hopelijk blijven wij gespaard van verstrengde coronamaatregelen en komt de komst van onze seizoenarbeiders niet in gevaar. Dit zou de doodsteek betekenen voor heel wat collega's.”
 
Ook in 2019 kampten veel fruittelers met de gevolgen van zonnebrand. Het KMI bestempelde de hitte van vorige zomer als “uitzonderlijk” waardoor de zonnebrand en droogte erkend werden als landbouwramp. De Vlaamse regering trok toen 20,7 miljoen euro uit.

Bron: HLN / Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek