nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.10.2019 Nederland vecht verbod op pulsvisserij aan

De Nederlandse minister van Landbouw Carola Schouten heeft het Europees Hof van Justitie verzocht het verbod op pulsvisserij ongedaan te maken, meldt persagentschap Belga. Ze had al eerder aangekondigd naar het Hof te zullen stappen om het verbod aan te vechten.“Met het pulsvisserijverbod wordt innovatie en technologische ontwikkeling niet gestimuleerd en zelfs tegengewerkt”, klinkt het. Het Europees verbod geldt pas vanaf 2021, maar onder meer België en Frankrijk hebben het reeds ingevoerd.
In april dit jaar stemde het Europees Parlement voor een verbod op pulsvisserij. Dat besluit heeft vooral gevolgen voor Nederlandse vissers, van wie er 79 gebruikmaken van de techniek waarbij platvis wordt gevangen met behulp van stroomstoten. Nederland vindt dat de lidstaten en het parlement "meerdere bepalingen" hebben geschonden in de aanloop naar het verbod. "Het pulsverbod is namelijk niet vastgesteld op basis van het best beschikbare wetenschappelijke advies", aldus de minister.
 
Er loopt ook nog een onderzoek naar de voordelen van de pulsvisserij, zoals brandstofbesparing en bodembehoud. Schouten vindt dat de raad en het parlement dat niet buiten beschouwing hadden mogen laten. Het duurt vermoedelijk enkele jaren voordat het Europees Hof van Justitie uitspraak doet in de zaak.
 
Vanaf juli 2021 komt een totaalverbod op pulsvisserij, maar individuele lidstaten mogen sneller schakelen. Zo geldt in België sinds augustus een verbod in de twaalfmijlszone. “De techniek, die vooral wordt toegepast door Nederlandse vissersvaartuigen, is oneerlijke concurrentie en zorgt ervoor dat de zeebodem wordt leeggehaald”, liet toenmalig Vlaams minister van Landbouw en Visserij Koen Van den Heuvel optekenen. Frankrijk had eerder al een verbod goedgekeurd.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Beeld: ILVO

Volg VILT ook via