Met nieuwe windmolen is Iscal-suikerfabriek energie-autonoom

De suikerfabriek Iscal in Henegouwen heeft donderdag een nieuwe windmolen ingehuldigd. In combinatie met nog andere duurzame energiebronnen is Iscal nu in staat om de volledige stroombehoefte van de fabriek eigenhandig op te wekken en zelfs nog een stukje stroom aan de lokale gemeenschap te leveren. Het gaat over een investering van vijf miljoen euro.

11 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 15 januari 2024 18:44
Lees meer over:

De windmolen is 93 meter hoog en kan tot 7.000 megawattuur elektriciteit produceren. Met een gemiddelde jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van 27.000 MWh kan Iscal nu rekenen op 25 procent van zijn energie die wordt opgewekt door de windmolen. Maar Iscal zal slechts 55 procent van de door de windturbine geproduceerde energie gebruiken. De resterende energie, die overeenkomt met het verbruik van 900 huishoudens, zal Iscal als energieproducent terug leveren aan het elektriciteitsnet. De windmolen levert ook een besparing van 1.200 ton CO2 per jaar.

Tijdens de officiële inhuldiging van de windturbine was er ook een demonstratie van de nieuwe tweede vergister. Met deze vergister kan Iscal jaarlijks 20.000 ton suikerbietenresidu terugwinnen. Met dit volume aan biogas kan de suikerfabriek al 20 procent van zijn energieverbruik dekken.

"Iscal neemt het voortouw in de energietransitie door te investeren in zijn eigen windturbine, de omzetting van bietenresidu in biogas en energie-efficiëntie in het industriële proces. Met zijn groene investeringen is Iscal een uitstekend voorbeeld van hoe KMO's een drijvende kracht zijn achter de energietransitie," aldus staatsecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine (PS) tijdens de inhuldiging.

"In totaal hebben we een investeringsplan van meer dan 40 miljoen euro om onze CO2-voetafdruk te verminderen. Deze investeringen tonen onze vastberadenheid om de suikerfabriek van morgen te creëren," verklaarde topman Jérôme Lippens van Finasucre. Het plan maakt deel uit van de ambitieuze doelstelling om de Europese leider te worden in het produceren van CO2-neutrale suiker tegen 2030.

Iscal knipt in CO2-uitstoot met “30 olympische zwembaden vol suiker”
Uitgelicht
De tweede grootste Belgische suikerproducent Iscal uit Henegouwen heeft een nieuwe suikersilo van 80.000 ton ingehuldigd. Hiermee doet het bedrijf zijn CO2-uitstoot aanzienlij...
27 juni 2023 Lees meer

Bron: Belga / La Dernière Heure

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek