Rome doet te weinig tegen zieke olijfbomen

Het Europese Hof van Justitie heeft Italië donderdag op de vingers getikt omdat het onvoldoende gedaan heeft om de verspreiding van de plantenbacterie Xylella fastidiosa te bestrijden. Dat wordt ons gemeld door Belga. Die Xylella-bacterie teistert vooral de olijfbomen en weegt mee op de Italiaanse productie van olijfolie, die vorig jaar met bijna 60 procent gedaald is. In eigen land zijn siertelers en tuincentra beducht voor insleep en verspreiding van de plantenziekte. Zij nemen al enige tijd extra voorzorgen bij import van risicovolle planten (o.a. rozemarijn en laurier) uit Zuid-Europa.
5 september 2019  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:51
Lees meer over:
Het Europese Hof van Justitie heeft Italië donderdag op de vingers getikt omdat het onvoldoende gedaan heeft om de verspreiding van de plantenbacterie Xylella fastidiosa te bestrijden. Dat wordt ons gemeld door Belga. Die Xylella-bacterie teistert vooral de olijfbomen en weegt mee op de Italiaanse productie van olijfolie, die vorig jaar met bijna 60 procent gedaald is.  In eigen land zijn siertelers en tuincentra beducht voor insleep en verspreiding van de plantenziekte. Zij nemen al enige tijd extra voorzorgen bij import van risicovolle planten (o.a. rozemarijn en laurier) uit Zuid-Europa.
De Xylella-bacterie werd voor het eerst in Europa opgemerkt in 2013 in olijfbomen in de Zuid-Italiaanse regio Puglia. De bacterie, die verspreid wordt door insecten (meer bepaald schuimbeestjes), tast het houten hart van de olijfbomen aan. De bomen sterven van binnenuit van dorst.
 
In 2015 besliste de Europese Commissie stappen te zetten in de strijd tegen de verspreiding van de bacterie. Maar omdat de bacterie zich in Puglia al stevig had verspreid, moest de Commissie in 2016 al bijkomende maatregelen nemen. Zo werd een strook van 20 kilometer breed afgebakend waarbinnen Italië alle geïnfecteerde bomen moesten gerooid worden om zo de verspreiding tegen te gaan.
 
Maar volgens het Hof van Justitie heeft Rome zijn huiswerk niet gemaakt. Van de 886 besmette bomen zijn er 191 (of 22 procent) nog niet verwijderd. Bovendien duurde het soms weken of maanden vooraleer besmette bomen werden aangepakt. Daarnaast heeft Italië de aanwezigheid van Xylella onvoldoende gemonitord in jaarlijkse opvolgingsonderzoeken. Ook daar heeft Rome een steek laten vallen, meent het Hof. De Italiaanse regering moet nu snel maatregelen nemen van het Hof, anders volgen boetes. 
 
De problemen met de bestrijding van de Xylella-bacterie wegen ook op de Italiaanse olijfolieproductie. Die is vorig jaar met 57 procent afgenomen. Volgens de Italiaanse boerenorganisatie Coldiretti loopt de schade op tot 1,2 miljard euro. Naast problematische weersomstandigheden (vorst en sneeuw in maart) speelt ook de impact van de Xylella-bacterie mee.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek