nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.09.2018 ‘Techniek in biotuinbouw’ trekt 400 bezoekers

Na de regen en eerste kou van de voorbije dagen, zouden we bijna vergeten dat de temperaturen vorige week een pak hoger lagen. Onder een stralende zon ging voorbije dinsdag de Netwerkdag ‘Techniek in biotuinbouw’ door op CSA-bedrijf De Klepper in Wolvertem. Zo’n 400 bezoekers kwamen er kijken naar de nieuwste innovaties binnen de biologische teelttechniek. “Mede dankzij de steun van de vijf Vlaamse provincies en de Vlaamse overheid kon dit tweejaarlijks evenement verder uitgroeien tot een vaste afspraak voor de biosector”, klinkt het bij de organisatoren.

Proefcentrum Pamel, Inagro, het Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG) en het Proefcentrum voor Fruitteelt (pc fruit) sloegen - aangestuurd door het Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting Biologische Teelt (CCBT) - de handen in elkaar voor de organisatie van deze demodag en beurs. Na de opening door Marleen Mertens van het Departement Landbouw en Visserij konden bezoekers deelnemen aan verschillende workshops en demonstraties. Op het programma stonden onder meer infosessies over mechanische onkruidbestrijding, smart farming, handzaaimachines, bodembewerking en irrigatie. “Nieuw dit jaar was het thema ‘kleinschalig pluimvee houden’, dat op heel wat interesse kon rekenen”, klinkt het.

Ook de workshop ‘monitoring en beheersing van plagen’ werd door veel bioboeren gevolgd. Verschillende onderzoekers van onder andere Inagro en PCG legden uit hoe je plagen kan herkennen en monitoren. Er werden feromoonvallen getoond, waaronder een geautomatiseerde val die werkt op zonne-energie. Ook medewerkers van Biobest en Coppert deelden hun kennis omtrent natuurlijke plaagbestrijding. Zelf meer weten? Neem zeker een kijkje bij onze duidingsartikels over geïntegreerde en biologische gewasbescherming.

Lees ook: Biobest: "Wij bootsen na wat de natuur goed voor elkaar heeft" & FAQ: Geïntegreerde gewasbescherming

Biologisch tuinbouwbedrijf De Klepper was het gastbedrijf van deze editie en ontving zo’n 50 standhouders en 400 bezoekers. “Het is erg leuk om alle positieve reacties te horen, en ook heel wat gangbare landbouwers zijn een kijkje komen nemen,” reageert Sigrid Van der Auwera van De Klepper.

Telers die zelf machines of handige tools ontwikkelen konden traditiegetrouw inschrijven voor de tweejaarlijkse innovatieprijs. De bezoekers konden stemmen op één van de elf, alle heel originele, inzendingen. Alex Floré van boerderij Rawijs sleepte de hoofdprijs in de wacht met zijn transformaties van een elektrische rolstoel. Hij ontwikkelde een onkruidbrander en een elektrisch wiedbed en oogstte hiermee heel wat bewondering en stemmen van de bezoekers.

Naast beurs en demomoment is de Netwerkdag ook een echte ontmoetingsdag voor telers en toeleveranciers. Bioboerin en bezoeker Jen Nold reageert enthousiast: “Heel fijn om de collega’s terug te zien!” De volgende editie gaat door in 2020.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via