nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.11.2019 Varkenspest kost België minstens 700 miljoen euro

De schade door de Afrikaanse varkenspest loopt in ons land op tot 22,5 miljoen euro per maand, bericht Nieuwe Oogst. De Federatie van het Belgische Vlees (FEBEV) berekende de totale schade op minstens 700 miljoen euro. “Vorige crisissen leren ons dat tot tien jaar kan duren voordat het imago weer op het oude niveau is”, zegt Michael Gore van FEBEV. “De komende jaren zullen we hier dus nog last van hebben.”
In 2018 werden in de provincie Luxemburg wilde everzwijnen ontdekt die besmet waren met de Afrikaanse varkenspest. Daarop beslisten 25 landen om hun grenzen te sluiten voor Belgisch varkensvlees. Ondertussen hebben India, Vietnam en Singapore hun deuren opnieuw geopend. Met China zijn de onderhandelingen nog volop bezig. Tijdens de economische missie, die er deze week doorging, zijn enkele belangrijke stappen gezet.
 
De export naar Europese landen kon wel blijven doorgaan, zij het tegen lagere prijzen dan pakweg Nederlands of Duits varkensvlees. De frustratie bij de Belgische varkensboeren is groot. “Nog geen 2 procent van de varkens zit in de getroffen provincie Luxemburg”, vertelt Michael Gore aan Nieuwe Oogst. “Toch ondervindt de hele Belgische sector de gevolgen.”
 
België kan de export opnieuw hervatten op voorwaarde dat er een jaar lang geen nieuwe gevallen van varkenspest gevonden worden. Maar eind oktober werd nog een kadaver van een ever ontdekt dat besmet was. “Er is discussie of er geteld moet worden met de overlijdensdatum van het zwijn of de datum dat het kadaver is gevonden”, zegt Gore. “Wij gaan ervan uit dat het laatste geval van augustus is. In het beste scenario kunnen we volgend jaar in augustus weer exporteren.”
 
De prijs die onze varkenshouders krijgen, ligt momenteel 6 cent per kilo lager dan in Nederland en Duitsland. Volgens Boerenbond is de varkenspest volledig verantwoordelijk voor dat prijsverschil. Op jaarbasis verliest een varkensbedrijf hierdoor ongeveer 35.000 euro inkomen tegenover zijn Nederlandse collega’s.

Bron: nieuweoogst.nl

Volg VILT ook via