nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.02.2020 Wallonië stemt unaniem motie tegen Mercosur-akkoord

Het Waals Parlement heeft woensdag unaniem een motie aangenomen die zich verzet tegen het handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Mercosurlanden (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay).
CdH had als eerste een resolutie ingediend tegen het akkoord, die later werd omgezet in een motie. Daarna kwam er een tekst van de meerderheidspartijen PS-MR-Ecolo. Uiteindelijk werden beide samengevoegd en woensdag goedgekeurd. De motie benadrukt de risico's van het akkoord voor het klimaat, voor de gezondheid van de consumenten en voor de duurzame en kleinschalige landbouw omdat de Mercosur-landen “de sociale, sanitaire en milieucriteria die gelden in Europa niet naleeft”. Ook de Vlaamse landbouwsector is om die reden geen voorstander van het akkoord.
 
Het parlement vraagt de regering om voor einde juli een impactstudie naar de mogelijke effecten voor Wallonië te voeren. De tekst vraagt daarnaast om het Waalse standpunt over te maken aan de federale regering en aan Europa.
 
Eind januari riepen verschillende werkgeversorganisaties de bevoegde Belgische overheden nog op om het Mercosur-akkoord goed te keuren en te ondertekenen. “Het Belgisch bruto nationaal product hangt voor meer dan 85 procent af van de buitenlandse handel. Meer dan 37.000 Belgische jobs is afhankelijk van de export naar de Mercosur-landen”, klonk het.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via