nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.10.2017 "Desnoods interventiemelkpoeder als veevoeder verkopen"

Het is goed mogelijk dat de interventievoorraden van magere melkpoeder uiteindelijk naar de veevoerindustrie gaan. Dat laat Eurocommissaris Phil Hogan weten. Hogan wijst erop dat de Commissie niet “eindeloos” kan blijven doorgaan met stockeren gezien er momenteel ruim 380.000 ton melkpoeder in voorraad is. In de zoektocht naar uitwegen om de voorraad af te bouwen, is de Commissie nu bij veevoeder aanbeland.

De voorraden magere melkpoeder zijn historisch hoog en daalden de afgelopen maanden nauwelijks. De voorraad werd opgebouwd in crisisjaren 2015 en 2016 toen de EU heel wat magere melkpoeder opkocht. Het gaat om de hoogste volumes in interventie van de laatste 20 jaar. Daardoor wordt ook een prijsstijging in belangrijke mate geremd. Desondanks verwacht Boerenbond ook voor de komende maanden een mooie melkprijs, met dank aan de sterke boterprijs.

Toch beseft ook Eurocommissaris Phil Hogan dat Europa niet “eindeloos” met interventie kan doorgaan. Hogan heeft aan zijn administratie dan ook de opdracht gegeven om alle redelijke opties om de voorraden af te bouwen te onderzoeken. "Dit kan in 2018 invloed hebben op de zuivelmarkt en uiteindelijk ook op de melkprijzen”, blikt Hogan vooruit. Hogan zei verder dat de Europese Commissie door wil gaan met de interventieregeling, met als kanttekening dat een interventieregeling niet aantrekkelijker mag zijn dan de marktprijzen.

Bron: Boerenbusiness / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via