nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.01.2020 Paramyxovirose ontdekt bij duiven in Heist-op-den-Berg

Bij een duivenhouder in Heist-op-den-Berg in de Provincie Antwerpen heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) een uitbraak van paramyxo, een mildere vorm van Newcastle Disease, vastgesteld.
Omdat het gaat om een “aangifteplichtige” ziekte heeft de gemeente Heist-op-den-Berg alle vereiste maatregelen getroffen: beschermingsgebied van 500 meter, verbod op verzamelingen in het gebied, vaccinatie van alle pluimvee en duiven, vervoersbeperking voor pluimvee… Deze maatregelen blijven minstens 21 dagen geldig.
 
“De mens is niet gevoelig voor deze ziekte”, verzekert FAVV. “De consumptie van eieren, vlees van pluimvee en afgeleide producten houdt geen enkel risico in. Er bestaat dus geen gevaar voor de volksgezondheid.”
 
Newcastle disease is een zeer besmettelijke virusziekte, waar vrijwel alle wilde en tamme vogels gevoelig voor zijn. Afhankelijk van de virusstam en de getroffen vogelsoort zijn de ziekteverschijnselen meer of minder ernstig. Het kan gaan om ademhalingsproblemen, stoornissen van het spijsverteringsstelsel, verminderde eetlust, sufheid en verminderde leg. Bij dieren besmet met een erg agressieve stam treden soms zenuwsymptomen en massale sterfte op.
 
Vaccinatie is de enige goede preventie tegen de ziekte. Voor pluimveebedrijven is vaccinatie verplicht, net als voor pluimvee en duiven die aan wedstrijden of andere bijeenkomsten deelnemen. Dankzij de verplichte vaccinatie is de kans op een uitbraak klein en is het risico van verspreiding van het virus beperkt. Voor dieren van hobbyhouders raadt het Voedselagentschap vaccinatie sterk aan. Bij vragen kunnen particulieren contact opnemen met hun dierenarts. In geval van een ruiming worden zij net zoals professionelen gecompenseerd voor de gedode dieren. 
 
In 2018 was er een uitbraak van de ziekte van Newcastle vastgesteld bij enkele hobbykwekers in Vlaanderen. Kort daarop werden ook een haarden bij professionele pluimveehouders uit Zulte, Waregem en Haaltert ontdekt.
 
Meer info over de ziekte van Newcastle vind je op de website van FAVV.

Bron: Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via